Обилен снеговалеж затвори Айфеловата кула в Париж

София ще има „Зелен здравословен коридор“ Проектът ще се реализира на територията на столичния район „Надежда“

Община Пловдив купува частния терен на площада Парите ще бъдат изплатени за две години

100 миньори са блокирани под земята в косовска мина

Сърбия обеща на България пречиствателна станция край Босилеград Министър Нено Димов се срещна със сръбския си колега Горан Триван в Димитровград

Русия загърбва Съвета на Европа

10 години затвор за 75-годишна турска журналистка, публикувала секретен документ

Мъжът, посегнал на униформен в София: Полицаят падна сам

Учебните занятия в област Стара Загора се възобновяват на 23 януари

Елена Йончева: Обвинението, че съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно

Стотици бойци на ИДИЛ се предадоха на САЩ, прехвърлят ги в американска военна база

„Барса“ взе играч, страдащ от секс контузии

Роналдо: Измамник съм

Всеки играч на среща с Дерменджиев

Зала „Скаптопара“ с ново и модерно осветление

Астрономът доц. Борис Комитов: Навлизаме в слънчев минимум, 21 век ще е по-студен

Слънцето навлиза в период на поредния минимум на 11-годишния слънчев цикъл, обясни геофизикът и астроном доц. Борис Комитов по БНР относно връзката слънце – климат и влиянието на слънчевата активност върху процесите на Земята.

„Като казваме навлиза, това не означава, че 2017-та година е такава епоха, по-скоро в момента сме някъде в предверието на минимума на 11-годишния слънчев цикъл. Самият минимум ще бъде, по различни прогнози, включително и това, което имаме като резултати от наши изследвания, през 2019- 2020 година. В момента повечето специалисти са склонни да смятат, че ще бъде около май-юни 2020-а година“, каза доц. Комитов.

Всички дълбоки и студени зими са около слънчевите минимуми, поясни той. Модерни изследвания са доказали, че трябва да очакваме климатичен минимум около 2020-а година. Втората основна тенденция се наслагва към първата, обясни той.

„Навлизаме в поредния слънчев минимум, което означава, че следващите 11-годишни слънчеви цикли ще бъдат по-слаби по амплитуда от досега изминалите няколко, примерно – до края на 20-и век. В дългосрочен план, в рамките на по-голямата част от 21-ви век, можем да очакваме един по-студен период“. посочи астрономът.

При застудяване се засилват всички аспекти на държавността, интересът към военните науки и високите технологии, категоричен е ученият.  Българската икономика скоро ще има нужда от евтина електроенергия, допълни той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. За всички читатели – този материял е писан като подготовка на общественото мнение, че трябва да се поднови строежът на АЕЦ „Белене“!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.