Астрономът доц. Борис Комитов: Навлизаме в слънчев минимум, 21 век ще е по-студен

Слънцето навлиза в период на поредния минимум на 11-годишния слънчев цикъл, обясни геофизикът и астроном доц. Борис Комитов по БНР относно връзката слънце – климат и влиянието на слънчевата активност върху процесите на Земята.

"Като казваме навлиза, това не означава, че 2017-та година е такава епоха, по-скоро в момента сме някъде в предверието на минимума на 11-годишния слънчев цикъл. Самият минимум ще бъде, по различни прогнози, включително и това, което имаме като резултати от наши изследвания, през 2019- 2020 година. В момента повечето специалисти са склонни да смятат, че ще бъде около май-юни 2020-а година", каза доц. Комитов.

Всички дълбоки и студени зими са около слънчевите минимуми, поясни той. Модерни изследвания са доказали, че трябва да очакваме климатичен минимум около 2020-а година. Втората основна тенденция се наслагва към първата, обясни той.

"Навлизаме в поредния слънчев минимум, което означава, че следващите 11-годишни слънчеви цикли ще бъдат по-слаби по амплитуда от досега изминалите няколко, примерно - до края на 20-и век. В дългосрочен план, в рамките на по-голямата част от 21-ви век, можем да очакваме един по-студен период". посочи астрономът.

При застудяване се засилват всички аспекти на държавността, интересът към военните науки и високите технологии, категоричен е ученият.  Българската икономика скоро ще има нужда от евтина електроенергия, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука