Атанас Запрянов: Чакаме предложенията за нов тип боен самолет и няма как да им повлияем

Процедурата за придобиване на нов тип боен самолет се намира на етап - изпратени искания за предложения до Швеция, САЩ, Франция, Италия, Израел. От някои държави очакваме предложения за един тип авиационна техника, като „Рафал“, „Грипен“ или „Юрофайтър“, а от други държави като САЩ - за F-16 и F-18.

В момента, съгласно изискванията, страните трябва да подготвят своите отговори на нашето искане за предложения. На този етап българската страна няма как да повлияе по никакъв начин на това, което тези държави ще решат и ще предложат. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов след тържеството по повод 70-ата годишнина от създаването на военнотранспортната авиация, в отговор на журналистически въпрос относно предстоящо посещение на българска делегация в САЩ, съобщиха от Министерство на отбраната

Заместник-министър Запрянов разясни, че поканата за визита в САЩ е за военнотехнически консултации. „Такива покани можем да получим не само от САЩ, а и от всяка една от другите страни. Ние ще откликнем позитивно на всяка покана, защото целта ни е на тези консултации ясно да заявим какви са нашите изисквания. Има индикации, че ще има покани и от други участници. Държим на пълна прозрачност и равнопоставеност между всички държави, които ще участват в процедурата“, каза той и поясни, че определеният срок за изготвянето и подаването на офертите е само три месеца, поради обстоятелството, че планираните финансови средства трябва да бъдат усвоени в рамките на тази година.

„Смятаме, че такива военнотехнически консултации биха улеснили нашите партньори – те много по-бързо да си подготвят отговорите към нас. Ако има непълни оферти, ще загубим време да ги доуточняваме, а крайният срок за получаване на отговорите е 1 октомври 2018 г.“, посочи Атанас Запрянов.

„Министърът на отбраната реши, че ние трябва позитивно да отговорим на отправената покана от САЩ. В състава на делегацията освен мен са включени двама авиационни експерти – ръководителят на проекта полковник Владислав Шекеров и началникът на Щаба на ВВС полковник Сергей Белкинов, както и двама експерти – по финансови и по правни въпроси“, каза той и допълни: „Знаете, че процедурата ще приключи със сключване на договор държава–държава. Това е разликата с другите два модернизационни проекта за корабите и за бойните машини, тъй като тук политическото решение накрая трябва да определи една държава, с която да проведем разговори и да сключим договор. Няма как да има нещо непрозрачно, защото договорът трябва да мине след това през правителството и през парламента“, kaza каза заместник-министърът на отбранатa.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България