Атанас Камбитов направи първа на 172 социални жилища в IV микрорайон в Благоевград

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов направи първа копка по проект „Изграждане на социални жилища в IV- ти микрорайон“ финансиран по ОП „Региони в растеж ‎‎2014-2020“. Проектът се изпълнява по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-1.001-039 “Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014 – 2020 г.”, Инвестиционен приоритет „Социална инфраструктура“.

На събитието присъстваха още областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, директорът на РД „Социално подпомагане“ Румяна Петкова, заместник-кметовете на община Благоевград Зорница Кралева, Иво Николов и инж. Емилия Тунева. Кметът д-р Атанас Камбитов пожела успешна работа на изпълнителите. „Община Благоевград за пореден път показва, че работи много добре по проекти. Това е първият проект в с страната, който се реализира по приоритетна ос 1. Изграждаме 172 апартамента за социално нуждаещи се. В стойността, която е заложена в проекта е включено и обзавеждането на тези жилища. До момента имаме 525 социални жилища, с тези, които предстоят да се изградят ще станат близо 700. Хората, в квартала трябва да бъдат спокойни – това са жилища за млади хора, които имат нужда да живеят при по-добри условия.Освен това, предстои да сключим договор по проект за подобряване на градската среда. Това включва всички улици, които тук са на земна основа, така че до 2 години целият този квартал ще придобие вид, какъвто трябва да има в един съвременен европейски град“, каза кметът Камбитов. На церемонията за стартиране на строителните дейности бе отслужен и водосвет за здраве от отец Стоян Бербатов.

Кметът Камбитов заяви още, че престои да бъде променена Наредбата за социалните жилище, с цел опазване на общинското имущество. „Тези, които унищожават, тези, които не плащат, тези, които не пращат децата си на училище, няма да имат право на социално жилище“, допълни д-р Камбитов.

Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца, като на 21.11.2016 г. бе сключен Договор № BG16RFOP001-1.‎‎008-0002-C01 между Община Благоевград и Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Общата стойност на проекта е: ‎‎9 506 000.00 лв. (100% БФП) като Европейско съфинансиране: ‎‎8 080 100.00 лв., Национално съфинансиране: ‎‎1 425 900.00 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони