Арестът на син на Ел Чапо доведе до размирици и стрелби в Мексико

Руски сайт печели на гърба на болно българче

Шефът на КЗП: Не винаги офертите за почивки са толкова действителни и красиви, колкото изглеждат, нужна е проверка

Отбелязваме деня на Света Злата Мъгленска

Чистка и по-високи заплати в школите

Очаква ни лятно време през почивните дни До края на октомври температурите ще са по-високи от обичайните, каза синоптикът Анастасия Стойчева

Прощаваме се с Милчо Левиев

Полицията в Бразилия уби трима престъпници след зрелищен обир на летище

Трус от 5,7 по Рихтер разлюля Аляска

Слънчево и топло време днес

Четвърта вечер на безредици в Каталуния, за днес е насрочена обща стачка (ВИДЕО)

САЩ налагат мита на европейски стоки за 7,5 милиарда долара

Страните от ЕС не успяха да се договорят за начало на преговори със Скопие и Тирана

Какви територии искаше Гърция от България през 1946 г. На Парижката мирна конференция съседите ни претендираха за наша територия с площ от 10 000 кв. км с население над 400 000 души

Атанас Тасев: „Белене“ е индикатор за затоплящите се българо-руски енергийни отношения

Проф. Атанас Тасев

„Руската енергийна дипломация е многоходова и знакова. Не виждам по-добър знак от това да бъдат опростени, по данните, които изнесе министър Петкова, около 90 млн. лева. Това за НЕК е един доста сериозен жест“, каза пред БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев, който оцени като „много по-значимо“, че министър Горанов и представителят на „Росатом“ са подписали споразумение, с което и двете страни се отказват от по-нататъшни финансови претенции.

Разбирате каква опасност съществуваше, при това спечелено дело, каквато е обичайната практика при по-малък размер спечелено дело, да се предяви претенция, която значително надвишава досегашната и да се използва прецедента на положителното решение, за да бъде осъдена вторично българската страна.

Съчетаването на двете събития е индикатор, „че вече има процес на затопляне на българо-руските енергийни отношения“, убеден е Тасев, който оцени високо усилията и на българската работна група по казуса „Белене“. Според Тасев, след като страната ни е поела ангажимент да изплати цялата сума в определен срок, това вероятно означава, че вероятно има гаранции, че ЕК ще позволи отпускането на средствата към НЕК.

В противен случай, цялата тази игра няма никаква стойност. Така че, аз съм по-скоро за това, че може би вече има решение от страна на ЕК, но то не е огласено. Очаквам добри новини и от Европа.

Според експерта, сега пред проекта остават три варианта , от които най-добрият е продължаване на проекта с чуждестранен стратегически инвеститор.

„Министър Петкова потвърди, че има двама доста сериозни инвеститори. Аз мисля, че след изборите, за да не се помрачи политически цялата тази новина, ще има доста сериозно развитие именно в тази посока.“, коментира още Тасев.

Досега пред проекта е имало два сериозни проблема – финансирането и балансирането на една бъдеща централа в сегашното състояние на енергийната система без това да се отрази на реализацията на енергията.

Сега излиза на преден план една правотокова връзка през Сърбия, Черна Гора и Италия към централноевропейския енергиен пазар, който е на значително по-висока цена. Ако разглеждаме в съчетание двата проекта – продължаване на строителството на „Белене“, при което ще имаме чуждестранен инвеститор, с руски ядрен остров плюс оборудване на друа световноизвестна компания на неядрения остроов и този проект за износ на електроенергията всъщност виждаме, че се създават реални предпоставки, икономически, за да може този проект да има място в електроенергийната система.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.