България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Атентаторът от Берлин бил “нормален” преди да влезе в италиански затвор

Тунизиецът, който се вряза с камион в коледен базар в Берлин, се радикализирал след 4-годишен престой в италиански затвор, твърдят братята му.

Анис Амри е бил осъден в Италия, където отишъл след Арабската пролет. След това е трябвало да бъде екстрадиран в родината си, но не се случило, информира БТВ.
Чухме новините, било същото като в Ница, но очаквахме извършителят да е брат ми”, споделя пред „Скай нюз” единият от братята на Анис Амри – тунизиецът, когото полицията в Германия издирва за нападението на коледния базар в Берлин.

Според него той се е променил много в затвора в Италия, където е лежал няколко години.

„Мисля, че времето, което прекара в италианския затвор, го е променило. Там е срещнал много хора… хора от Сирия, от Египет. Като напусна Тунис, беше като всички останали”, обяснява брат му, чието име „Скай нюз” не посочва.

„След революцията той, заедно със свои приятели, отиде в Италия. Там имаха проблеми. Някои останаха, други се върнаха в Тунис… В Италия ги настаниха в лагер. Там Анис беше и 4 години в затвора. Като го освободиха, отиде в Швейцария, а после в Германия.

Някои казаха, че нападателят е от Татaуин, но изобщо не смятахме, че може да е той. Още повече, че сега ние не знаем много за живота му – къде живее и какво работи”, казва брат му.

Другият му брат също казва, че престоят в затвора е променил Анис.
„Преди беше нормален, но излезе от затвора с променено съзнание, беше напълно различен”, споделя той.

„Ако се потвърди, че той е извършителят, тогава да отговаря сам! Той не представлява никого! Желанието ни беше Аллах да осветли пътя му, но сега виждате колко сме съсипани. Майка, татко, братята му… плачем. Той ни съсипа. Очаквахме повече от него…”

Междувременно италианските власти съобщиха, че данните на Анис Амри са били вписани в единната информационна Шенгенска система.

В. „Кориере дела сера” се опитва да възстанови последните години от живота на предполагаемия атентатор, като се позовава на източници, близки до разследването.

Анис Амри е дошъл в Италия през Средиземно море през 2011 г. по време на мигрантската вълна от Северна Африка след Арабската пролет.

Амри е казал на властите, че е непълнолетен и е бил настанен в специален център за временно пребиваване на непридружени. Същата година участвал в умишления палеж на този център, намиращ се на остров Лампедуза. За това деяние, както и за други провинения, бил осъден на четири години затвор.

Излязъл е от затвора през 2015 г. и италианските власти му наредили да напусне страната. Той обаче така и не бил депортиран в родината си, защото туниските власти не изпълнили в законовия срок необходимите бюрократични процедури за това.

В резултат Анис Амри се отправил към Германия.

Според в. „Кориере дела сера” в затвора в Палермо, където излежавал присъдата си, Амри се отличил със склонност към насилие, но не и с привързаност към екстремистка ислямистка идеология.

Сега се твърди, че той се е радикализирал в затвора. Ако това се окаже така, то Италия има сериозен проблем с радикализацията на хора зад решетките, отбелязва италианското издание.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. “Анис Амри е дошъл в Италия през Средиземно море през 2011 г. по време на мигрантската вълна от Северна Африка ” – много съм любопитен дали е бил подпомогнат от такси службата фронтекс и дали таксито не е бил немски кораб…

  2. А такааа. То момчето си било съвсем нормално но “лошият” престой в затвора го радикализирал. Ако не го бяха окошарвали, сега щеше да си е обикновен бандит. На тоя цялото му семейство е за затвора.

Отговорете