Атина смята, че този път преговорите за името на Македония ще бъдат успешни

Въпреки че след последните преговори за името Скопие мълчи, сблъсъците между опозицията и правителството продължават в Атина. Прессекретарят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос смята, че този път преговорите за името ще бъдат успешни. В интервю пред местни медии той заяви, че страните ще трябва да се придържат към рамката на възможната сделка, независимо от напрежението, предава македонският телевизионен канал „Алсат-М“.

„Взаимодействията с нашите съседи влязоха в нова форма. Правителството обаче трябва да настоява за позициите, които преговаря, защото по този начин се формира рамката, въз основа на която ще бъде намерено споразумение. Но споразумението винаги изисква две страни. Националистическата чувствителност, която виждаме в Гърция от част от обществото, се отразява в Македония. Всичко това трябва да се има предвид, за да не се създаде по-голям проблем, вместо решение. Има нужда от извънредно внимание и балансиран компромис между двете страни“, заяви Цанакопулос.

От друга страна гръцката опозиция е песимистична. Според бившия министър на външните работи, сега депутат от „Нова демокрация“ Дора Бакояни „нещата стават все по-трудни и е по-трудни".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа