Със 100-те родопски гайди откриха изложение в Берлин Включват мярка за напояване в Програмата за развитие на селските райони

Започна разследване на причините за смъртта на Долорес О’Риърдън

Илияна Йотова ще открие дискусия за бъдещето на ЕС

Михаил Попов: С усилията на всеки един от състава на Сухопътните войски затвърдихме постигнатите способности

Емил Караниколов: Продължават да намаляват чуждестранните инвестиции у нас

Закон “Стоп Сорос” бори нелегалната миграция в Унгария Приходи на НПО от чужбина ще бъдат облагани с 25% данък

Разбиха мрежа за криптовалута на българката Ружа Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в акция на Европол по разследване на международна група за пране на пари

„Алтернатива за Германия“ иска наказания за бежанците, криещи възрастта си

Актьорът Майкъл Дъглас беше обвинен в сексуален тормоз

Удостоиха със златен почетен знак съдия в Търново Поликсена Георгиева, след 40 г. стаж, напуска Апелативния съд в старата столица поради пенсиониране

Еманюел Макрон обеща увеличение на разходите за отбрана

Комисия по безопасност на движението в Благоевград с редица мерки за повишаване сигурността на пътя

Празнуваха бабинден с водосвет и ритуално миене на ръцете на лекарите в Дебелец На тържеството присъства 73-годишната Ана Тошева, която се слави като най-опитната акушерка

Франция отхвърли британска идея за мост през Ламанша

Учреден е Съветът на учените към министъра на околната среда и водите

„Атомстройекспорт“ опрощава лихвите за „Белене“, ако платим до 15 декември

Снимка: Архив

Национална електрическа компания и „Атомстройекспорт“ подписаха споразумение за окончателно уреждане на отношенията, съгласно решението на Международния арбитражен съд в Женева. Както предвижда приетият на 28-ми септември 2016 г. от българското Народно събрание Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ за изплащане задълженията на НЕК ЕАД по арбитражното решение във връзка с проекта „Белене“, плащанията ще се извършат на базата на подписано между двете страни споразумение, предадоха от пресцентъра на правителството.

Постановената от арбитража в Женева сума възлиза на 601,617,133 евро (главница и лихва) след корекция от Трибунала на грешки при изчисление, които възлизат общо на 20.9 милиона евро. До заплащане на пълната сума, НЕК  дължи и по 130 хил. евро лихва на ден. Двете страни постигнаха съгласие НЕК да извърши пълно плащане към АСЕ на или преди 25-ти декември тази година. При пълно погасяване на задължението на или преди 15-ти декември 2016, АСЕ ще се откаже от натрупаните след излизане на арбитражното решение лихви (лихва от 14.06.2016 до 15.12.2016 г., която възлиза на 23,8 милиона евро). В случай че плащането се извърши в периода 16-25 декември 2016, АСЕ ще се откаже от 55% от лихвите, натрупани след постановяване на Решението. При подписване на настоящото споразумение НЕК извърши доброволно частично плащане в размер на 5 млн. евро, което бе приспаднато от общата дължима сума на главницата.

Арбитражът е информирал страните, че изчислителните грешки в Решението ще бъдат коригирани. След получаване на одобрение от МТК арбитражният състав ще постанови Допълнение към решението, което ще бъде съобщено на страните.

След пълното изплащане от НЕК към АСЕ НЕК ще е изпълнила всички свои задължения съгласно арбитражното решение. НЕК ще дължи единствено разходите за съхранение и поддръжка на оборудването с дълъг цикъл на производство (ОДЦП) и спряно ОДЦП. Българската страна ще извърши инспекция на завършеното ОДЦП до 5-ти декември тази година, по време на която ще бъде прегледана и свързаната документация, поддържана в руските производствени заводи. След пълно заплащане на дължимите суми, НЕК ще има право да приеме ОДЦП.

Българската страна ще направи инспекция на оборудването за АЕЦ „Белене” до 5 декември. Това каза по време на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й предстои ЕК да даде решение във връзка с предоставянето на финансовата помощ към НЕК.

„След пълното изплащане от НЕК към АСЕ НЕК ще е изпълнила всички свои задължения съгласно арбитражното решение. НЕК ще дължи единствено разходите за съхранение и поддръжка на оборудването с дълъг цикъл на производство (ОДЦП) и спряно ОДЦП. Българската страна ще извърши инспекция на завършеното ОДЦП до 5-ти декември тази година, по време на която ще бъде прегледана и свързаната документация, поддържана в руските производствени заводи. След пълно заплащане на дължимите суми, НЕК ще има право да приеме ОДЦП.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че оттук нататък предстои ЕК да даде решение във връзка с предоставянето на финансовата помощ към НЕК. „Имаме уверение на ЕК, че разглежда въпроса приоритетно“, поясни Петкова.

Кирил Комаров, първи зам.-генерален директор на „Росатом“ уточни, че потвърждава всичко, казано от министър Петкова.

„Очакваме постъпленията за погасяване на дълга да получим до 15 декември“, каза още Комаров.

Той заяви, че тази година Русия и България отбелязват 50 години от установяване на ядрени отношения между двете страни. По думите му през тези 50 години двете страни си сътрудничат изключително добре.

„По времето на обсъждане с българската страна по арбитража, не спряхме да работим по други проекти. Такъв е случаят с удължаването с 30 години на ядрения реактор номер пет на АЕЦ „Козлодуй”. Това стана благодарение на два фактора – блокът беше експлоатиран изключително грамотно и правилно, вторият, че че „Росатом” получи възможност да осъществи дейност във връзка с удължаването живота на 5- и блок”, поясни Комаров.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Да видят русофобите как действа Русия. А западняците и краварите пият кръвта на българския народ.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.