На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Афери във Външно, обвинен зам.-министър

Обвиняемият зам.-министър в оставка Христо Ангеличин е на свобода срещу „подписка“.

Прокуратурата повдигна обвинение на зам. външния министър в оставка Христо Ангеличин за престъпление по служба. Това е поредното наказателно преследване, започнало срещу користни висши чиновници напоследък.

Делото срешу Ангеличин било образувано след проверка на сигнал от бившия външен министър Кристиян Вигенин. То е за това, че Ангеличин разпоредил на посланици да платят 429 422 евро на посочена от него фирма за нови компютърни телефонни централи.

Според обвинението от 17 ноември до 5 декември 2016 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, Ангеличин нарушил служебните си задължения с цел да набави облага за въпросната фирма, чието име е посочено с инициал – “Б.” ООД. Прокуратурата установила, че от това са могли да настъпят вредни последици за МВнР за половин милион евро, а освен това с него са нарушени принципите на равнопоставеност, свободна конкуренция, пропорционалност, публичност и прозрачност при възлагане на обществени поръчки.

Във външно министерство бил изготвен план за подготовка за предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз. Той предвижда смяна на централите в посолствата през 2017 г. след изпълнение на обществена поръчка. Стойността й предполага провеждането на открита процедура. Вместо да проведе такава, Ангеличин заповядал на ръководителите на 12 посолства и консулства в Брюксел, Женева, Париж, Рим, Виена, Берлин, Варшава, Стокхолм, Анкара и Истанбул да платят незабавно на “Б” ЕООД общо над 400 хиляди в европейска валута. Всеки посланик получил от това дружество оферта за телефонна централа, банковата му сметка и проформа фактура с определена сума.

“Целта на Ангеличин е била да се облагодетелства дружеството с общо 429 422 евро. Щети в този размер не са настъпили, тъй като прокуратурата била сезирана и в Министерството на вътрешните работи започнала незабавно проверка от ДАНС. Установено било, че част от ръководителите на посолствата не са предприели действия по закупуване на телефонните централи, а друга част от тях са предприели действия по връщането на парите”, съобщи прокуратурата.

Зам. министърът в оставка е на свобода с мярка за неотклонение “подписка”, а за обвинението му е уведомена Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Ако тя установи разминаване между законните доходи и богатството му, ще заведе иск за конфискация.

Разследване
Във Външно и афера с хотели и билети

Софийската градска прокуратура разследва ръководни длъжностни лица от Министерството на външните работи (МВнР) за престъпление по служба и безстопанственост, обявиха вчера оттам.

Досъдебното производство се води за това, че вместо да обяви обществена поръчка, МВнР на два пъти – през март и април, се споразумявало с Министерството на земеделието и храните ( МЗX) да ползва услугите на фирмата, която то наело за осигуряване на самолетни билети, хотели и застраховки при командировки. С двете споразумения Външно се задължило да плати за 6 месеца на фирмата, с която МЗХ има договор, общо 700 000 лв.

“Целта е била да се облагодетелства търговското дружество, което не е имало сключен договор с МВнР, а само с МЗХ”, твърдят от прокуратурата. Според тях от това, че Външно не е обявило обществена поръчка, са настъпили “значителни вредни последици”.

“В МВнР не са се възползвали от предоставените на МЗХ от дружеството големи отстъпки, въпреки че са имали възможност; така ведомството е ощетено със 148 000 лв.”, твърдят от държавното обвинение.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. И коя е правилната фирма? Някоя от Германия дето ще може да подслушва всичките ни посолства? Щяла да се облагодетелствува фирмата. Ами все някоя фирма ще се облагодетелствува. Въпроса е да свърши работа. Хайде стига с еврогейско православие. Само от падането на еврото тези централи са станали 35% по-скъпи. Кой ще се облагодетелства от тази загуба?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.