Афери за 200 000 лева нищят в старчески домове

Снимка: Архив

Проверки за злоупотреби в големи размери в два социални дома край Лом извършват полицията и финансови инспектори. По предварителни данни от социалните заведения са източени над 200 000 лева.

Сигнал за мащабни далавери в Дома за възрастни хора с деменция и Дома за стари хора в крайдунавското село Добридол е бил изпратен в общинската администрация в Лом миналата година. Експерти на местната управа влезли в двете социални заведения и подготвили одиторски доклад. „Разпоредих пълна финансова проверка на домовете за последните 4 години. Няма да допуснем разхищения и злоупотреби с парите на данъкоплатците!”, заяви кметицата на Лом Пенка Пенкова.

Докладът от проверката на общината е предаден на Икономическа полиция. „Констатирани са сериозни злоупотреби от всякакво естество – документални и присвоявания в големи размери. Разпитват се длъжностни лица. След като полицията приключи работата си документите ще бъдат внесени в прокуратурата!”, каза шефът на РПУ – Лом Владимир Владимиров.

Проверка на дейността на двата дома извършва и Инспекторатът на Министерството на труда и социалната политика. Директорката на домовете Наталия Славчева, която е общински съветник вече два мандата, е излязла в отпуск. В социалните заведения в Добридол живеят 75 мъже и жени, а бюджетът им е близо 600 000 лева. Възрастните хора внасят за издръжката и част от пенсиите си. През 2011 г. правителството на САЩ дари 118 000 долара за ремонт и модернизация на Дома за възрастни хора с деменция край Лом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони