Ученици танцуват в междучасие за здраве

Арестуваха турчин, опитал да подкупи полицаи в Харманли

Полицията в Румъния разследва “подозрителната” смърт на местен журналист

Кристиан Вигенин: Не съм чул премиерът ни да е поздравил Владимир Путин за преизбирането му

Фотографска изложба представя красотата на Велико Търново през всички сезони

Хакери манипулирали игрални автомати в цялата страна Четирима души са задържани

Палестинският президент Махмуд Абас нарече американския посланик в Израел „кучи син“

Задържаха Саркози, ще го разпитват за изборни нарушения

Цветан Цветанов: Темата сигурност не трябва да има политически оттенък

Ръководството на МВР даде положителна оценка за работата на ОДМВР- София

Милен Велчев: Би било грешка, ако страната ни настоява на всяка цена да купи ЧЕЗ

Президентът на Сърбия Александър Вучич е на необявено посещение в САЩ

Телефонните измамници действат от територията на Румъния

Какво изчислява най-новият радар на КАТ?

Гръцки депутати са получили писма със смъртни заплахи, ако гласуват за съставно название на Македония

“Афис”: БСП води с 2% пред ГЕРБ

БСП (26% от всички анкетирани) води пред ГЕРБ (24%), на трето, четвърто и пето място се класират съответно Обединените патриоти (7.2%), ДПС (5.7%) и новата формация „Воля“ (4.3%) на Веселин Марешки. Това сочат данните от проучване на агенция “Афис”.

Следват коалициите „Реформаторски блок – Глас народен“ (3.8%) и „АБВ – Движения 21“ (2.8%).
Останалите участници, между които „Да, България“ (1.1%), „ДОСТ – НПСД“ (07%), „Нова република“ (0.6%).

Проучването е проведено между 23 и 27 февруари. Интервюирани са „лице в лице“ 1200 пълнолетни жители на столицата, областните центрове, другите градове и селата. Данните са представителни за мнението на всички лица с избирателни права. Проучването е финансирано със собствени средства на Агенция „АФИС“.

“При досегашния развой на кампанията не е ясно коя партия ще бъде първа сила. Която и да е тя, на този етап не може да се твърди, че тя ще образува самостоятелно мнозинство”, сочи анализът на “Афис”. Според агенцията БСП и ГЕРБ ще разполагат с приблизително по около 35% от местата, а останалите 30% ще бъдат поделени от влезлите по-малки партии. Сигурни засега са Обединените патриоти (10% от прескочилите изборната бариера) , ДПС (8%), Воля (6%) и коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“ (5%), прогнозират от “Афис”.

“Нито една от по-малките парламентарни групи обаче няма да може да добави недостигащите около 15%, за да осигури двойна коалиция за пълно мнозинство с една от двете водещи политически сили. Така че към датата на изследването (края на февруари) се очертава възможност само за тройна коалиция с център, сформиран било около БСП, било около ГЕРБ”, смятат в “Афис”

“Хипотезата за „голяма коалиция“ е теоретически допустима, но двете големи партии ще платят тежка цена в очите на обществото. Само 9% от населението предпочита този вариант пред останалите: лявоцентристка (26%), дясноцентристка (29%) или нови избори (25%)”, посочват от агенцията.

Според изследването избирателите дават известно предимство на идеите на БСП в сферата на здравеопазването (8%), образованието (6%), правата на наемните работници (4%), и увеличението на заетостта (2%). Обратно, преобладават тези, които смятат, че ГЕРБ има предимство по отношение на бежанската криза (5%), икономическия растеж (3%), международните отношения (3%) и борбата с престъпността (3%).

80% не вярват в обещанието за заплата от 1500 лв. 77% не вярват в обещанието за средна пенсия от 700 лв., а 61% – в обещанието за средна пенсия от 700 лв. 66% не вярват на плановете за безлихвени жилищни кредити за млади семейства. 55% не вярват, че доходите над 10 000 лв. реално ще бъдат облагани с данък от 20%. 47% се съмняват в осъществимостта на идеята за единни учебници по всеки предмет. 51% не са убедени, че бюджетът ще заделя по 50 лв. за всяко дете при един работещ родител. Единственото намерение, което звучи сравнително убедително, е за запазването на плоския данък – 43% очакват това да се случи, посочват социолозите.

37% мислят, че ЕС върви към разделяне, а 15% – към консолидация. 31% мислят, че България не трябва да ратифицира СЕТА, а 17% са на обратното мнение. По измерението „патриотизъм“ най-големи предимства имат БСП (средно 4.9 от 10 възможни степени), следвана от ОП и ГЕРБ (4.3). Значимо по-ниска оценка за „патриотизъм“ имат РБ (3.1), ВОЛЯ (2.9) и ДПС (1.8).

Само 2/3 от електората на ГЕРБ през 2014 г. имат нагласа повторно да гласуват за същата партия. Останалите са склонни или да не гласуват, или да предпочетат други партии: „Воля“, БСП или Обединените патриоти.

Само 54% от гласувалите за Реформаторския блок през 2014 г. ще повторят избора си. Част от останалите се ориентират към ГЕРБ, „Да, България“ и „Нова република“ и дори към БСП.

БСП запазва значителна част от твърдото ядро от предишните избори за НС (88%) и е на път да прибави към него бивши избиратели на ГЕРБ, на АБВ и на по-рано негласували. Предишните избиратели на АБВ се разделят приблизително наполовина между АБВ и БСП.

Много малка част от избирателите на ДПС заявяват намерение да подкрепят коалицията на отцепилата се от Движението ДОСТ (около 1 десета).

Новата партия „Воля“ на Веселин Марешки набира близо половината от потенциала си за сметка на ГЕРБ и по-малко – от „България без цензура“ на Бареков – 10% и Патриотичния фронт (ПФ) – 11%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (22)

 1. Аз не мога да разбера от къде се намират все още -и-д-и-о-т-и- готови да гласуват за крадливия парцал Борисов и свинефермата му герб????? Само мазохисти и психично болни люде могат да гласуват за парцала Борисов и свинефермата му герб и да се радват напразните си джобове и хладилници.

 2. Който иска да мре от глад да гласува за крадливия парцал Борисов и свинеферматаму герб.

 3. ЗАЩО НИЩО НЕ СЕ ЗНАЕ ЗА АФИС ??????? ОТ КЪДЕ СЕ ПОЯНВИ , КОИ СА СОБСТГВЕНИЦИТЕ ????? НА НЕЯ ВЕРОЯТНО ВЯРВАТ ТИПОВЕ КАТО ПЕТРОХА , ФЛИНТ И ВЕЛИМИР , ПРИНАДЛЕЖАЩИ КЪМ ДРУГА ПЛАНЕТА .

 4. МНОГО ПО СЪВЕТСКИ ЗВУЧАТ ” ПРОГНОЗИТЕ “НА ТАЗИ АГЕНЦИЯ .ЗАЩО ПОДОБНИ ВНУШЕНИЯ СЕ ПРЕДЛАГАТ ПРЕДИ ИЗБОРИ И СА С АНТИЕВПОРЕЙСКА НАСОЧЕНОСТ???? .ЯВНО ИМАМЕ РАБОТА С НОВ ХИБРИД , КОЙТО СЛУЖИ НЯКОМУ , А НЕ НА БЪЛГАРИЯ !!!!

  1. Хибриден нещастник , това , което си писал показва бедния ти мозъчен потенциал , освен неграмотното ти писане . Аз вярвам на ушите и очите си – около мене има и бесепари , и герберасти . Последните в мнозинството си в момента са в поза “ослушва се като прасе кога пикае” и чакат да чуят и разберат какво ще им нареди Боко-т.и.к.вата . Обаче една част са си дали сметка , че Боко го боли к.ът за тях и в най-лошия случай няма да гласуват за него .

  2. туй хибрида явно е нещо кат глист… веднъж кат влезе и мира не дава на ресипиента.

 5. “Борисов в Ямбол: ГЕРБ е създадена от народа и връща властта, когато народът я поиска”. Крадливия парцал Борисов съвсем изфирясал в лъгането на лошия матриял. В Ямбол сигурно са го гледали с влажни погледи като разгонена крава бик. Да видим колко -и-д-и-о-т-и- има в България , които ще гласуват за крадеца, заради когото после ще гладуват и седят без работа.

 6. Не знам що за говедо трябва да си да харесваш идеите на герб за бежанската криза. Дано всяко говедо гласувало за герб преживее същото кат кьолнските крави… и да, вярвам, че такива кат фифилота ще харесат избора си.

 7. „Оставихме 880 млн. излишък в бюджета само за януари. Ето ви парите за учителите за цялата година – аз съм ги осигурил като премиер заедно с колегите. С 250 милиона увеличихме възнагражденията в сектор “Образование” от януари тази година“. „4,7 млрд. повече приходи събрахме от борба с контрабандата, вместо да отидат в нечии джобове”, припомни още Борисов” ПАРЦАЛА БОРИСОВ ПАК ЛЪГАЛ ЛОШИЯ МАТРИЯЛ. ЗА ДВЕ ГОДИНИ ТЕГЛИ 20 МЛРД. ЛЕВА ДЪЛГ, А КОЙ ЩЕ ГИ ПЛАЩА? ЛОШИЯТ МАТРИЯЛ РАЗБИРА СЕ. ОТ ТЕЗИ 20 МЛРД. НЕ ОТКРДНАЛ САМО 800 МЛН. И СЕ ХВАЛИ, ЧЕ БИЛ ОСТАВИЛ ИЗЛИШЪК. ГОВОРИ ЗА НЕКВИ 4,7 МЛРД ОТ КОНТРАБАНДА, ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ ТОЛКОВА СА СИ ПОДЕЛИЛИ С АЙДУЦИТЕ СИ ОТ КОНТРАБАНДАТА, ЗАЩОТО В ХАЗНАТА ТАКИВА ПАРИ ЛИПСВАТ. АКО ДВЕ ГОДИНИ ВСЕКИ ДЕН СА ХВАЩАЛИ КОНТРАБАНДА, ТОВА СА 6,5 МЛН. ЛЕВА НА ДЕН. А ОСЪДЕНИ КОНТРАБАНДИСТИ ДА СТЕ ВИДЕЛИ??? КАК ТАКА ПАРЦАЛА БОРИСОВ БИЛ СПРЯЛ КОНТРАБАНДА ЗА 4,7 МЛРД. ЛЕВА А НЯМА ЕДИН ОСЪДЕН КОНТРАБАНДИСТ? ЕЙ ТОЯ ПАРЦАЛ БОРИСОВ ХЕМ ЛЪЖЕ ЛОШИЯ МАТРИЯЛ, ХЕМ КО ОГРАБВА.

  1. tapir tъp xorata pomnяt 1990-1996-7-2006-2008 za tezi godini gerp li falira bъlgaria ili maloymnitr komynisti kato tep

 8. Ха! Шефчето в БСП Асланов прогнозирал победа на БСП! Голям гадач е той…

 9. “Борисов в Плевен: Не се подвеждайте по фалшивите новини, безобразно лъжат” Парцала Борисов пак разнася лакърдии за лошия матриял. Ама гьонсуратлъка му отива на парцала Борисов и шизофренията му стои добре, защото забравя колко много лъже лично той, а еле па как краде. Има ли още много лош матриял който вярва на парцала Борисов???

 10. Че има ли някой да вярва на Кънчо Стойчевия “Галъп” ,на Кольо Колевата “Медиана” , на Юрий Аслановия “Афис”, на Андрей Райчев, на Татяна Буруджиева и на Живко Георгиев които са червени и в червата . На тези дори няма нужда да им плащат за дезинформацията, тя така отвътре им идва да дават предимство на червената клика.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.