Ким Чен-ун си тръгна от Владивосток

Тръмп се обяви за ядрено разоръжаване

Намалиха броя на жертвите от атаките в Шри Ланка

Децата на Благоевград се впуснаха в приключението „На лов за великденски яйца”

Предложените от Макрон реформи срещнаха отпор

Джо Байдън се кандидатира за президент на САЩ, за „да спаси света“ от Тръмп

Какво ще поиска скоро комшийката, ако идва често за сол?

Десетки хиляди румънци идват у нас за празниците

Климатологът Георги Рачев: Пригответе си чадъри за събота и неделя

Ким Чен-ун обвини САЩ в „злонамерени“ действия

Преди 5 май: Страх, популизъм, неизвестност Апатията на гласоподавателите в Северна Македония може да направи избора за президент нелегитимен

Обстановката по пътищата е относително спокойна в първия почивен ден

От днес стартира кампанията за евроизборите

Вижте какво ще е времето днес

Избори за самочувствието на Източна Европа Юнкеровото поколение окончателно се провали в последния мандат на Европейския парламент

„Афис“: Една трета от българите са работили в други страни от ЕС 62% от гастарбайтерите ни биха се върнали за заплата между 1500 и 2000 лева

Почти всеки трети българин (29%) лично е работил в друга страна от ЕС или има роднини, които работят или са работили там през последните 5 години. Това показват данни от проучване на агенция „Афис“.

Вие лично или друг член на Вашето домакинство работили ли сте през последните 5 години в страни от Европейския съюз?

 • Да, един – 18,9%
 • Да, двама – 6,8%
 • Да, трима – 1,7%
 • Да, четирима – 1,3%
 • Да, повече от четирима – 0,3%
 • Не – 67,6%
 • Без отговор – 3,4%

От това следва, че сумарно близо една трета от пълнолетното население временно или за постоянно са се пласирали на широкия европейски трудов пазар, коментират автоrите на проучването.

Над половината (53%) от тези, които имат един член на семейството, който е работил в ЕС, възнамеряват да емигрират там за постоянно (27%) или временно (26%). При онези с двама или повече такива близки, намерението да последват примера им се среща още по-често и в по-категорична форма –  61% възнамеряват да емигрират, от които 35% за постоянно.

9% от всички пълнолетни български граждани лично са работили в Европа, но в момента се намират у нас.

Ако хората без роднини, работещи в Европа, сред българския етнос са 71%, сред малцинствата те са само 41% (при помаците), 49% (при ромите) и 54% (при турците). Парадоксално, но „най-европеизираните“ българи на практика са ромите, българомохамеданите и турците.

Членове на българските домакинства, които работят в други страни на ЕС:

 • Българи – 28,9%
 • Българи-мюсюлмани (помаци) – 59,5%
 • Роми – 50,9%
 • Турци – 45,9%

От горните числа следва, че 33% от 6 милиона пълнолетно население, т.е. 2 милиона души, всъщност живеят в ЕС. Данни на Евростат, които сумират национални статистики за пребиваващите граждани на едни страни-членки в други, сочат, че българите в ЕС са около 900 хиляди; други данни от експертен тип (оценки на нашите посолства в ЕС) вдигат това число над два пъти – до 2.1 милиона.

При какви условия „европеизираните българи“ биха избрали да работят отново в България? Първият фактор е цената на труда.

Според Вас, колко би трябвало да заработва месечно българският емигрант в Европа у нас, за да се върне за постоянно в България?

 • Поне 1000 лв. – 16,5%
 • Поне 1500 лв. – 34,1%
 • Поне 2000 лв. – 28,6%
 • Поне 2500 лв. – 13,2%
 • Повече от 3000 лв. – 4,4%
 • Не би се върнал само заради по-високи доходи – 3,3%

Коментарът е въз основа на данни от национално проучване на общественото мнение, осъществено от Агенция АФИС в периода 22-26 март 2019 г. Интервюирани пряко „лице в лице“ в техните домове са 1010 лица в 101 гнезда, от които: в София – 18,8%; в областните центрове – 34,7%; в другите градове – 20,8%; в селата – 25,7%. Доверителните интервали на отклоненията от регистрираните данни за дяловете над 5% са ± 1,8-2,6%. Данните са представителни за мнението на пълнолетните български граждани.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

 1. малии бокич, ко ши праят „инвеститорите“ бе, ми те ще се изнесат от България, ако трябва да плащат тези заплати.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.