Евролидерите обсъждат днес Брекзит и бюджета на ЕС

Как се храни Брад Пит

Състоянието на Стефан Данаилов остава критично

Камарата на представителите в САЩ осъди изтеглянето на американските войски от Сирия

Балъков потушил скандал на полувремето

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британска телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Африканска чума ограничава достъпа до местността Парка и крепостта Мисионис край Търговище Чакат се решения на епизоотичната комисия

Огнище на африканска чума е установено в местността Парка край Търговище, след като още на 28 септември е бил намерен труп на дива свиня. Пробите, доказващи съмненията, са излезли на 2 октомври, но информация до медиите и гражданите не е разпратена и така десетки тръгнали към парковата зона, хижата или крепостта Мисионис са били неприятно изненадани през уикенда от ограничения достъп до тези места. Че има проблем се разчу от социалните мрежи, в които хората недоволстваха.

„Днес имаше забрана да се ходи в планината! Било намерено диво прасе с африканска чума!!! И какво се предприема? Една табела, един автомобил с двама служители,… И толкова! Ефикасно ли ще е“, пита жена, която всяка събота и неделя е в планината край Търговище.

Другите писаха, че след много перипетии са се добрали до хижата. Трети разказаха, че горски служители ги връщали още от паркинга до ресторанта и ги пращали да се качват с колите до хижата.

От Агенцията по храните в Търговище заявиха, че мерките се взимали от горските служители, а във вторник щяло да има епизоотична комисия. От горското пък допълниха, че били публикували информация на интернет страницата на Североизточното държавно предприятие в Шумен, в чиято структура са, както и на централното си управление.

Техни служители раздавали брошури и били сложили предупредителни табели в Парка. В дирекцията в Търговище нямали информация да е ограничаван достъпът. И от Търговище, и от Шумен казаха, че щяло да има епизоотична комисия.

Иначе в официалната им информация, качена на сайта им, пише, че: “На 28 септември в местността „Парка“, до втори заслон „Лалето“ край Търговище е открит труп на дива свиня. Пробите, които излязоха на 2 октомври, показват наличие на АЧС. Веднага със Заповед 11-1972 от 3 октомври 2019г. е обособена инфектирана зона, в която се въвеждат редица ограничения посочени в заповеди РД 4861 и РД 4862 от 1 октомври на тази година.

Припомняме, че след констатиране на случай на животно болно от АЧС около участъка се обособяват три зони: А – обхваща около 3 квадратни километра; Б – около 25 квадратни километра и зона В – 172 квадратни километра.

Очаква се във вторник в Областна управа-Търговище да заседава епизоотичната комисия“.

От историческия музей в Търговище пък съобщиха, че от горското ги предупредили миналата седмица, ако имат работа на разкопките на крепостта, да я вършат в четвъртък, защото после вероятно достъпът ще бъде ограничен. Повече обаче не им се обадили и те нямало как да предупреждават хората да не тръгват към крепостта Мисионис.

Местността Парка край Търговище е най-предпочитаното място не само за хората от района, но и от съседни региони за отдих и туризъм. Има хижи, хотелски комплекси, заслони, барбекюта и екопътеки. Активизирането на проучванията и популяризирането на крепостта Мисионис през последните години пък привлича и множество чужди туристи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.