Сделката за F-16 влиза в парламента

Мъж се самозапали пред японското посолство в Сеул

Тръмп съобщи, че САЩ са свалили ирански дрон в Ормузкия проток

„Левски“ строи два изкуствени терена

На 19 юли 2019 да почерпят

Президентът Радев: За някои е важно да спечелят те, пък ако ще, да загуби цял народ

Токов удар причинил срива на БТВ

БТВ спря за половин час

5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Ахат за лека нощ

Лекува бавно, но сигурно

Иридесценцията на огнения ахат се дължи на включвания на лимонит. Припламващият ефект се подчертава при полирането. Единствените находища са в Северно Мексико и в югозападните части на САЩ.

Всеки ахат е безценно произведение на природата, картина, в която човешкото въображение завихря природни пейзажи, дървета, облачно небе или око, което ни наблюдава. Един с един не си приличат нито по шарки, нито по форма, нито по багри. Ахатът е бил с човечеството през последните 20 000 г. и продължава да е един от най-търсените минерали. За щастие е и един от най-разпространените на Земята. Затова му посвещаваме специално място в поредицата “Магията на камъните”.

По пълнолуние, когато Месечината се е оцъклила като гигантска тава, е от безсъние ви иде да застанете на прозореца и да виете, най-сигурното средство за укротяване на изпънатите нерви, е ахатът. Камъкът на мира и спокойствието осигурява сладки сънища дори в ситуации, когато ви се струва невъзможно да заспите. Той ще помогне да успокоите развълнуваното си съзнание, да се отърсите от тревогите на изминалия ден и да балансирате емоционалното, физическото и духовното си състояние.

Axaтът е вид халцедон или на практика – разновидност на кварца. Химическата му формула е SiO2, като на всички видове кварц. Състои се от редуващи се ивици микроскопични кварцови кристали, които образуват здрав кристален агрегат. Структурата му от фини, преплетени кварцови кристали, го прави по-здрав от макрокристалните кварцове, като планински кристал, аметист, цитрин, аметрин. Необработен, ахатът е матов, но след обработката добива стъклен блясък. Bcякa oтдeлнa фopмa нa аxaта ce oбpaзyвa пpи зaпълвaнe нa кyxинaтa в cкaлaтa. B peзyлтaт нa тoвa чecтo имa кpъглa фopмa c кoнцeнтpични линии, кaтo пpъcтeнитe нa cтвoлa нa дъpвo. Ахатите са толкова разнообразни – във всякакви цветове и шарки, че е трудно да бъдат изброени. Твърдостта им обикновено е 6, 5-7 по 10-степенната скала на Моос. Ахатите се срещат най-често под формата на овални образувания, наричани геоди. Те може да са съвсем малки – от няколко милиметра, или грамадни – до няколко метра. Трябва да сте специалист, за да може да отличите геодите от околните скали и овални камъни. Когато ахатовото образувание е цялото запълнено, то се нарича нодул. Друза е, когато е запълнено само частично с макрокристали кварц, аметист, цитрин или др.

Синя дантела – на синьо-сиви ивици. Носи покой за ума и лекува гърлената чакра, носи дълбок покой, но и отваря съзнанието към възприемането на по-висшите енергии. Облекчава и схващания в раменете и врата. Може да се използва при звуколечение, тъй като фокусира и насочва звука към правилното място.
Дендритният ахат изглежда като картина на акварелист. Той е прозрачен – кафяв или зелен с тъмни включвания. Носи богатство, изобилие и пълнота във всички аспекти. Дори може да се използва за подсилване на цветята вкъщи. Балансира чакрите. Създава усещане за благоденствие. Облекчава болката.
Огненият пламти в червено, зелено, оранжево и златисто, но преди обработката само много опитното око може да различи “огъня”, който се крие в грозноватите каменни късове. Огненият ахат пробужда енергията кундалини. Той защитава притежателя си, като го обгръща в щит, който отразява всички опити за енергийна атака обратно към нападателя. Стимулира жизнеността и сексуалността, тъй като укрепва Първа чакра. Премахва етерните блокажи.

Мъхов се нарича, понеже шарките му са такива, че все едно е покрит с мъх. Този ахат е полупрозрачен халцедон с мъхообразни включвания от хорнбленда или хлорит. На цвят е най-често зелен и кафеникав, но може да бъде син или червен. Помага за по-леко раждане. Привлича богатство и изобилие. На хората, които разчитат предимно на разума, дава възможност да се вслушат в сърцето си. При онези, които са импулсивни и действат, без много да му мислят, действа наобратно – прави ги по-аналитични и разсъдливи.

Ахатът лекува бавно, но сигурно, като хармонизира ян и ин енергиите, стабилизира аурата, облекчава тревожността и напрежението и дава самоувереност на съмняващите се в себе си. Тушира вътрешния гняв и го пренасочва към любов и желание за ново начало. Със спокойната си, но мощна енергия, ахатът дава възможност човек да преодолее вътрешната бъбривост на ума и да се съсредоточи за медитация. Подобрява концентрацията и аналитичните способности. Помага да анализираме реалистично състоянието си и да се концентрираме върху истинските си проблеми, били те физически, или емоционални – полезен е при всякакви емоционални травми. Създава усещане за сигурност и безопасност.

В духовно отношение ахатът извисява съзнанието, свързва го с колективното съзнание и дава чувство на единство с хората, природата и останалите видове.

Положен на съответното място, успокоява стомаха, спазмите на матката, уморените или възпалени очи, укрепва кръвоносните съдове, лимфната система и панкреаса. Може да помогне и при кожни обриви.

 

 

Властелинът на гръмотевиците

Древни магьосници пъдели с него бурите

Шарките на ахата пленяват въображението. Часовниците с циферблат, изработен от полускъпоценния камък, са доста актуални и се продават в различни цветове и форми.

Ахатът е познат на човечеството от 20 000 г. Според различните версии, името му идва или от река Ахатес (понастоящем Дрило) на о-в Сицилия, където е добиван от дълбока древност до наши дни, или от гръцката дума “ахати” – “щастлив”. В епоса за Гилгамеш е описан като роса в градината на боговете. Китайска легенда твърди, че е мозъкът на вкаменен кон.

Във Вавилон вярвали, че предпазва от злини и трагедии.

Древните Египтяни смятали, че предпазва от гръмотевици, помага на ораторите и уталожва жаждата, ако се постави под езика. Впрочем, в последното има логика – пустинните племена смучат камъчета с тази цел.

Персийците го използвали при ритуали за пропъждане на бурите.

Арабите мислели, че е противоотрова срещу ужилване от скорпиони и змии.

В Древен Китай носели бижута от ахат, за да прочистят съзнанието си, да енергизират своята “чи” и да преобърнат късмета си.

В Средновековна Европа селяните били убедени, че ако го завържат за рога на вол, това ще донесе добра реколта.

 

Не го носете постоянно

Синя дантела за Рибите

Ахатът е рожден камък на септември и родените през този месец спокойно могат да го припознаят за свой камък. Няма зодиакален знак, Няма зодиакален знак, на който е противопоказно да носи ахат. Всички видове ахат са подходящи оза който е противопоказно да носи ахат. И все пак се смята, че ахатът е камък на Близнаци, Дева, Козирог, Телец и Скорпион, като по-специално синя дантела се препоръчва за Риби, а огненият – за Овен и Дева. Нито един зодиакален знак не бива да носи ахат постоянно, тъй като тези камъни попиват негативната енергия и имат нужда от прочистване.

 

Боядисват го от хилядолетия

Проверете го с накисване

Естествен ахат,
гравиран с лазер.

Ахатът е в най-разнообразни цветове и форми. Затова е трудно да се ориентираму дали гледаме оригинален ахат, или нещо съвсем различно. Предлагаме три метода за разпознаване на естествения минерал от добре изработен “ахат” от стъкло или пластмаса.

1. Ахатът не е с добра топлопроводимост. Ако се загрее веднага в ръката ви, значи е фалшив.
2. Той е с по-висока твърдост от стъклото и пластмасата – драснете го с игла и ще разберете дали е истински.
3. Натопете го наполовина във вода за няколко часа, после разгледайте добре двете половини – еднакви ли са на цвят, по същия начин ли блестят на слънцето. Ако има разлика, значи не е истински.

Дори и да е естествен, той може да е с подсилени цветове. Изкуството да се боядисват ахатите е известно още в Древен Рим и се смята за стандартна практика при ахатите. Може да разпознаем боядисания по това, че цветовете са много ярки и наситени, а шарките – контрастни.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС – ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com
тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело
error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.