Баща наркоман намушка с нож 7-годишното си дете във Варна

Премиерът Борисов: Много правителства работиха за отпадането на мониторинга, всички трябва да са доволни

Банката за развитие посреща акционерите на Европейския инвестиционен фонд в София

Самолет се разби на улица в Бразилия, има жертви и ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Осем души са обвинени за престъпления, свързани с изборите Главният прокурор е поискал от ЦИК разрешение за привличане като обвиняеми на 7 кандидати за кметове и съветници

Вижте Наум Шопов и Теа като деца

Полицията издирва водач, избягал след катастрофа с велосипедист

Дуейн Джонсън-Скалата е най-готиният баща за 2019

Кали израснала на село

Ограничават движението в тунел „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“ утре

Камионът-ковчег в Есекс – с българска регистрация, собственост на ирландка Напуснал България през юни 2017 г.

Над 100 000 души денонощие без вода

Забраниха на обвиняем за убийство да посещава квартал в Монтана

Ахмед Муса бил евангелист, турци го радикализирали

Ахмед Муса

Скандални подробности от биографията на Ахмед Муса излязоха наяве днес след изслушването на последния таен свидетел по делото срещу ислямския проповедник от ромския пазарджишки квартал „Изток”. Подсъдимият приел исляма буквално от глад, като тогава попаднал под влиянието на екстремисти.

Предполага се, че източникът на информацията е агент на ДАНС, който дълго време е следил дейността на Ахмед Муса и неговите съмишленици, информира БТВ. В хода на среща на четири очи със съдията, свидетел №006 разкрива малко известни факти за начина, по който Ахмед Муса приема исляма.

Оказва се, че до края на 90-те години Муса всъщност е бил християнин-евангелист. При опит да се реализира като гурбетчия в Германия, а после в Австрия, той и неговият приятел Бранимир Змийчаров попадат под влиянието на радикална ислямска организация, създадена в Турция.

Бъдещият радикален проповедник живеел мизерно. За да се спаси от тежкото съществуване в Австрия, той се приютил в джамия, приел исляма и започнал да работи за организацията „Съюз Каплан”. Тя е създадена в Турция и една от задачите, които си поставя, е да взриви самолет с експлозиви в мавзолея на Кемал Ататюрк.

Заради връзките си със „Съюз Каплан” през 2004 г. Ахмед Муса попада в полезрението на българките служби за сигурност. От тогава датира и първата му присъда за участие в забранена организация. Муса е осъден на една година условно с пет години изпитателен срок.

Според свидетел 006, Ахмед Муса направил няколко опита да сформира мащабна ислямистка организация в различни региони на страната, като за целта вербувал хора в Пловдив, Асеновград, Пазарджик и Смолянско.

Тайният свидетел дава и интересни подробности около самоличността на бойците на „Ислямска държава”, които преминават през България със съдействието на Ахмед Муса. Първи преминал през Пазарджик френският гражданин от босненски произход Саид Хюсеинович. Преди това той посетил Сърбия заедно с Ахмед Муса.

Преди да попадне в България, Хюсеинович бил задържан веднъж на турско-сирийската граница. Според тайния свидетел, Хюсеинович пътувал с автомобил, съпровождан от два микробуса, в които се превозвали химически вещества, които служат за изготвянето на експлозиви.

Муса и негов сподвижник настанили Хюсеинович в незаконната джамия в ромския квартал „Изток” след първия му неуспешен опит да се добере до Сирия и да се бие в редиците на „Ислямска държава”. Хюсеинович изнасял проповеди в Пазарджик, в които открито приканвал към въоръжена борба с неверниците и приканвал към преселване в териториите на „Ислямска държава” в Сирия и Ирак.

Според свидетел 006, друг предполагаем боец на „Ислямска държава”, германската гражданка Лара Шенсечер, също отседнала при Ахмед Муса. Това се случва през юни 2014 г. Шенсечер обаче била задържана на граничен пункт „Капитан Андреево”.

Според българските тайни служби, е твърде вероятно в ромския квартал „Изток” Ахмед Муса и сподвижниците му да са създали логистична база на „Ислямска държава”.

Защитникът на Ахмед Муса, адвокат Елвира Панкова, коментира пред bTV, че показанията на последния таен свидетел са твърде общи и звучат по-скоро като служебна сводка на службите за сигурност, а не като преки наблюдения на свидетел, който е бил близо до Ахмед Муса и обкръжението му.

В съдебната зала Ахмед Муса отново отказа да се изправи при появата на съдията, с което вероятно демонстрира своето пренебрежение към правосъдната ни система.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. бе тоя още ли не е осъден и в затвора !? тоя трябва да изгние там !!!

  2. А 07 казва: „Защо не си …..майката !“ Радикалният Ислям в България е рожба на Радикалния фашизъм, върлуващ от 139 години в страната. Ашколсун на Ислямския войн, отказал да се изправи пред съдията – ФАШИСТ !

  3. evangelistite davit na ciganite bob darva I po 200lv na mesec. zatova e evangelist. no te sprqha da im davit pari predi 2-3 godini… zatova sega e rqzah hoi

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.