А някои отписваха „Барса“...

През последния месец във футболните среди се зароди тезата, че този сезон „Барселона“ ще остане далеч от големите трофеи. Основна причина за мрачните относно каталунците бе продажбата на Неймар в ПСЖ за колосалните 222 млн. евро и абсолютният крах на клуба на трансферния пазар. И въпреки че на „Камп Ноу“ се разминаха с големите си цели Фелипе Коутиньо, Марко Верати, Анхел Ди Мария, Ектор Беларин и Пауло Дибала, тимът на Ернесто Валверде показа защо не трябва да бъде подценяван през настоящата кампания.

В сряда вечер „Барса“ стартира по възможно най-убедителния начин участието си в групите на Шампионската лига – успех с 3:0 над финалиста в турнира „Ювентус“. Разгромът само затвърди отличния старт на сезона при новия наставник, записал три победи в Примера дивисион без допуснато попадение.

Като титуляр за испанския вицешампион за пръв път започна Осман Дембеле. Френският атакуващ футболист, струващ 150 млн. евро, показа голямо желание, но на моменти грешеше наивно.

Както много други паметни вечери и този път главно действащо лице на „Камп Ноу“ бе Лионел Меси. Аржентинецът вкара първите си две попадения в своята кариера във вратата на легендарния Джанлуиджи Буфон. Между тях и хърватинът Иван Ракитич съумя да прекърши защитата на гостите.

По този начин испанският колос взе частичен реванш за отпадането от „бианконерите“ през пролетта на 1/4-финалите в турнира. Тогавашният отбор на Луис Енрике не само бе елиминиран, но и в рамките на 180 минути не успя да намери правилния път към вратата на Буфон.

„Ювентус“ влезе в дербито със значително променен състав в сравнение с пролетните битки с каталунците.

Треньорът Масимилиано Алегри не можеше да използва по различни причини Джорджо Киелини, Марио Манджукич, Сами Кедира, Клаудио Маркизио и Бенедикт Хьоведес.

„Изиграхме добро първо полувреме, но когато играеш в подобен тип мач, трябва да се възползваш от положенията си - анализира Алегри след първото поражение за сезона. - Ние не го сторихме и бяхме наказани в края на първото полувреме. Иронично допуснахме три попадения след контраатаки, а това беше най-лошата ни грешка - трябваше да останем компактни след първото попадение. Очевидно те разполагат с този футболист (б.а. - Лионел Меси), който може да промени всеки мач.“

На свой ред Валверде също отдаде значимото на аржентинеца.

„Имам усещането, че всеки път, когато Меси вземе топката, нещо ще се случи – призна треньорът. - Нещо положително, разбира се. Той вкара необикновен гол, а може да отбележи от всяка позиция. Меси е един от най-важните играчи в историята на клуба и е напълно нормално да говорим по такъв начин за него. Играхме срещу миналогодишния финалист и е хубаво, че започнахме с победа. Хората разбраха, че в този мач ще трябва да проявим търпение. Отборът ни се развива и става по-добър. Добавихме още един успех към тези три в шампионата, което ни носи допълнително увереност.“

В другия мач от групата „Спортинг“ (Лисабон) спечели визитата си на „Олимпиакос“ с 3:2. В следващия кръг гостуват в Португалия, а „Ювентус“ приема шампиона на Гърция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят