Подкрепа от Путин за Сирия търси Ердоган Иска армията на Дамаск да се оттегли от границата

Президентът на Чили въведе извънредно положение в още три града

Възможен ли е свят без глупаци? Сборникът „Психология на глупостта” прави аутопсия на глобалната напаст

Нов епос по „Война на световете”

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

Села в Невестинско са заплашени от воден режим

Възстановено е движението на пътя София – Варна край Омуртаг

Фандъкова печели в два тура с 10 пункта Данните са от представително проучване за цяла София на агенция „Сова Харис“, направено по поръчка на „Труд“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 октомври 2019

Шестима ранени при катастрофа на бензиностанция край Елин Пелин

Тома Белев се изгаври с еврейския народ „Екологът“ погазва и международни норми

Повишиха очен лекар, уличен в източване на НЗОК и фалшифициране на документи, в национален консултант

Тръмп: Прекратяването на огъня в Северна Сирия върви много добре

Промяна в системата на ТЕЛК след Нова година

545 милиона лева взеха банките от такси Ниските лихви помагат за увеличението на печалбата на трезорите

А ромите пак са при контейнерите

Като чуя някой да говори за „ромско включване“, веднага се сещам за две неща: за тополовградските цигани и за Микеле.

Тополовградските цигани ги помня още от детството си. В ония тъмни времена те още си бяха цигани и не бяха дорасли до днешните роми. Та тези цигани, значи, живееха в хубави къщи, с прелестни дворове, децата им бяха спретнати и ходеха с нас на училище и прочие. И като минеха край Тополовград копанари, бабите ни плашеха, че ако не слушаме, ще ни дадат на копанарите, а ние, децата, не можехме да се начудим, че и едните са цигани, и другите са цигани. Само че на петнайсетина километра от Тополовград тогава имаше мина, „Устрем” се казваше, и мъжете от тополовградската циганска махала работеха там. Та тъй.

Що се отнася до Микеле, този Микеле не е онзи Микеле; този Микеле само е кръстен на онзи Микеле. И този Микеле, който по принцип от години живеел и учел в Лондон, преди шест години бил приет в три тамошни колежа. Гордият татко – който пък пред името си носи титлата „дон“ на испански благородник или италиански мафиот – се хвалеше тогава, че Микеле си избрал да учи в престижния Кеймбридж.

Извинявайте, ама от това по-сериозно включване накъде?!

Само че Микеле се върна за малко в България и веднага го арестуваха, понеже с две аверчета задигнали един тон медна жица и тръби от някакво хале. Работата веднага стана като в индийски филм: таткото с титлата се разстрои, май дори се чу, че се е отказал от сина си, не помня, във всеки случай не поддържали връзка с Микеле, който дори не му показал внучето… – лоша работа.

Предполагам, че в Лондон – и особено в Кеймбридж – Микеле е попаднал на лоши другари и те са му повлияли зле, развалили са момчето, един вид.

Добре, да оставим Микеле – той е младо момче, ще се осъзнае, надявам се.

Обаче в Народното събрание имаме двама депутати роми. От Народното събрание няма по-голямо включване, нали? Но в момента и двамата са с отнет имунитет (или те доброволно са се отказали, след като прокуратурата им го поискала – не знам).

Та като става дума за ромските включвания… Защото „Десетилетието на ромското включване от 2005 до 2015 г.” не е първото такова държавно мероприятие. През 1981 г. такова включване се изразяваше в „подмяната на паспортите и имената на българските цигани”. (Тогава още си бяха цигани.) Какво стана не помня, но затова пък помня два вица от оная инак славна година. Според единия виц Хасан го викнали в съвета и му казали, че вече ще се казва Асен, но той се опънал. И им казал, че не ще „Асен”, а иска „Альоша”. „Вие, казал, че пак ще ме викате, то е ясно, ами пишете ме още отсега Альоша!…” Другият виц беше още по-зъл. Така и така, циганите вече били станали „Българи 1300 S” (от Special демек – заради 1300-годишнината).

Ако човек попита Гугъл колко са ромските организации – политически, неправителствени, обществени, културни и каквито ще да са – търсачката се стъписва и почва да заеква. В различните сайтове са ту 50, ту 300. (На Микеле татко му и той колани една такава организация.)

А ако попиташ за парите, които са минали през тези организации и през всичките проекти и включвания, Гугъл млъква тайнствено и срамежливо. Или пък започва да намесва в цялата тая каша „Сорос“ и какво бил казал Сорос за ромите.

И изведнъж се оказва, че било имало дори Ромски образователен фонд! И този фонд съвместно с образователното министерство разработил проект, по който „75 ментори ще подпомагат личностното развитие, кариерната ориентация и подобряването на резултатите на 600 ученици от ромски произход. От тях по 200 ще бъдат в IX и X клас и по 100 в последните два гимназиални класа. През настоящата учебна година всички участници в проекта ще получават по 30 евро месечна стипендия”. Отлично, даже много добре! Още едни пари, прибавени към социалните помощи! Е, този път ще стане работата!…

Включвания, включвания… А онзи ден видях как една ромка беше кандилнала един контейнер за боклук, беше го подпряла, ровеше в него и за каквото видеше, че ще й влезе в работа, го тъпчеше в голяма найлонова торба.

На торбата пишеше: „От любов към България”!

От сайта на самото министерство

600 ученици от ромски произход ще получат стипендии за обучение в гимназиален етап по съвместен проект на Министерство на образованието и науката и Ромския образователен фонд. Проектът „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование“ беше представен официално днес и ще бъде изпълняван от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). Той е по модел, прилаган успешно в Македония, Сърбия и Словакия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Не знам за циганите, но вече и доста българи имат нужда от включване, защото просто бяха изключени от системата. Това е по-големия проблем. Ако българите живееха добре, то и циганите щяха да са по свестни. Не съм чул английските цигани да крадат жици…

    1. А,в Англия може и българи да не крадат жици,но във Франция по времето на Саркози откраднаха близо километър и влакът под Ла Манша спря за близо пет часа.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.