Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

А сега какво да се прави?

Лесното бе да се проведат изборите. Трудното е сега. Защото броят и обемът на неизвестните, пред които е изправена България като държава, като общество, се умножават. И не се вижда разбиране и съответна готовност у главните политически фигури да си подадат ръце и да определят заедно една национална платформа, зад която да застанат единни, рамо до рамо. И да я предложат на българските граждани като граница, която всички да са готови да защитават. А поделянето и упражняването на властта – от управляващо мнозинство и опозиция – да се знае, че идва вече след това. Защото така диктува състоянието на света, в който живеем. И с всеки изминал месец, с всеки ден повелята за подобна, заедно обмислена и общо приета национална платформа е все по-императивна.

Дали не трябваше след избора на президента Румен Радев политическите сили да се опитат да потърсят общо виждане за национална платформа, а едва след това да отиват, ако толкова се налагаше, към предсрочни избори? Очевидно, както е било и друг път, надеждата за някаква лична политическа печалба надделя над националните и държавните съображения.

Логичният първи кандидат за премиер Бойко Борисов заявява, че нещата са наред, защото първата по получени гласове политическа сила – ГЕРБ, била доказала верността си към ЕС и НАТО. Нима има значима политическа групировка, представена в Народното събрание, която да пледира за излизане от ЕС и НАТО, че по този белег се търси стабилността? И не е ли очевидно за всеки, който не си е затворил очите за света – такъв, какъвто е днес – че прокламирането на верността, солидарността и всичко, каквото се крие зад тези понятия, съвсем не е достатъчно, за да гарантира някаква реална защита на националните интереси? Достатъчно е да погледнем и да преценим политиката, която водят главните по тежест и отговорности държави и в ЕС и в НАТО, за да си дадем сметка, че всяка опира поведението си в тези обединения на една добре премислена линия на защита на собствения интерес – като държава, нация, общество.

Поне в модерното време, струва ми се, няма друг период, в който България да се е намирала в толкова сложна и непредвидима в много измерения геополитическа обстановка. Имам предвид отношенията и взаимните амбиции и противопоставяния между Турция, САЩ, Русия, Иран, Израел в близкоизточния и балканския регион. Мигрантският проблем и ролята в него на страните от Африка, Близкия изток, Гърция, Италия и ЕС в цялост. По-нататъшната еволюция на Македония, Албания, Сърбия в контекста на разширяването на НАТО в Западните Балкани. Конкуренцията и съперничеството между НАТО и Русия в района от Балтика до Средиземно море. По-нататъшното развитие на ЕС под натиска на Брекзит и резултатите от предстоящите избори в страни като Франция и Германия. Необичайната степен на непредвидимост в политиката на САЩ като последица от борбата “за” и “против” линията на президента Доналд Тръмп. Възможните изненади в следващите месеци във взаимоотношенията между САЩ, Русия, Китай.

България няма ръста и потенциала, за да влияе по определен начин за решаването на тези проблеми. Но тяхното развитие, няма съмнение, ще се отразява и на нас. И предполага се, невинаги за добро. За да се опитаме, доколкото е възможно, да защитим по-ефикасно собствените си интереси, не е достатъчно да манифестираме солидарността си в едни или други обединения и съюзи. По-точно казано, всяка наша солидарност с партньорите ни ще бъде по-резултатна, ако и доколкото се опира на една предварително обявена и подкрепена от българското общество национална позиция.

В седмицата след изборите мнозина споменаваха варианта за голяма коалиция. Във всеки случай с участието на двете най-големи парламентарни групи – на ГЕРБ и на БСП. Очевидно поне засега няма условия за подобно решение на проблема за стабилно управление. Не само политическите лидери – обществото като цяло не е готово за такъв експеримент. Но дали не може да си помогнем с някакви други стъпки в това направление? Например – успоредно с преговорите за съставяне на правителствено мнозинство – всички представени в парламента сили да се споразумеят за една обща платформа. По три, четири, пет, или повече проблеми, по които и правителство, и опозиция, поемат ангажимент да работят заедно, конструктивно, водени само от стремежа за общ успех в името на националния интерес.

 

Трябва ни обща политическа платформа

Изработването на обща политическа платформа успоредно със съставянето на правителство, предполагам, би се посрещнало положително от обществото. И съм убеден, че обявяването й ще повлияе на оценката и отношението към България от близки и по-далечни страни и най-вече от нашите съседи. От което страната ни може само да спечели. Все още не е късно поне да се опитаме да го направим.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Няма как да стане – такава платформа би означавала стабилно правителство на ГЕРБ и възможност за решаване на останалите проблеми – икономически, социални и т.н. А както виждаме дневния ред на другарите е съвсем друг – вземане на властта на ВСЯКА цена, истерии по всеки повод, верни на Путин до гроб, лъжи и оплюване на ГЕРБ до дупка.

    1. И.Т. ти си изкуфял седесар,чието еволюционно развитие е стигнало до нивото на осмокласник.Стига си тръбял,че Путин,комунистите,социалистите,русофилите и т.н.са виновни за състоянието в държавата.По виновни от нас за положението в държавата ни няма.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.