Бабата на Кристин: Искаме закон за справедливост, а не оставката на правосъдния министър

„Искаме да има закон за справедливост. Искаме народните представители да ни чуят и да бъдат хора, като приемат такъв закон. Не сме искали оставката на правосъдния министър“, обяви в Сливен бабата на зверски убитото и изнасилено момиченце Кристин от сливенското с. Сотиря.

Милка Георгиева припомни, че откритата още след смъртта на 7-годишната й внучка е била открита подписка с основно искане за доживотна присъда без право на замяна за убиеца Мартин Трифонов. Близо 20 000 души от Сотиря, Сливен и страната са подкрепили искането да отпадне съкратеното съдебно следствие при тежки умишлени престъпления – убийства и изнасилвания. Сега законът позволява извършителите да получат по леки присъди, ако признаят фактите в обвинителния акт.

Милка Георгиева с още десетина роднини, близки и съмишленици застана пред сградата на Съдебната палата в Сливен на 27 септември рано сутринта, на мълчалив протест. Жената изрази разочарованието си, по който са преминали дебатите при първото обсъждане в Народното събрание на внесените законопроекти. Тя призова депутатите да се обединят, без значение на политическия си цвят, като подкрепят искането на хората да отпадне на цялото съкратеното съдебно следствие при тежките умишлени престъпления.

„Обсъждането на казуса в парламента беше разочароващо. Това общество трябва да се събуди. И сега палатките са в колите ни. Но обсъждаме гражданско неподчинение не тук, в Сливен, а пред парламента в София“, обяви Доника Мангова, участник в мълчаливия протест. Гражданското неподчинение се очаква да бъде в деня, когато предлаганите промени в НПК и НК отново бъдат предложени за дебат в парламента.

Милка Георгиева дойде на протеста в Сливен с розова раница, която купила за Криси за първия учебен ден. Тя показа тетрадка, в която всеки ден пише писма до внучката си. Жената заяви, че на врата си носи медальон с частици от прахта на детето. „В мислите ми Криси ме подкрепя и ми казва, че трябва да продължа борбата и че ще успея. Аз съм почернена вече. Не искам други баби и дядовци, майки и бащи да изпитат моята мъка“, каза още жената.

Коментари

Задължително поле