Баба даде 45 000 лв. на измамници

Обещали й доживотна надбавка към пенсията

Пенсионерка от Шумен на 80 г. хариза близо 45 000 лв. и златни накити на телефонни измамници. Жената повярвала на старата схема, че помага за залавяне на мошеници и събрала всички свои пари, както и на близките си. В акцията, освен мними полицаи, изобретателните измамници включили прокуратурата, кмета и екип на телевизия, който щял да заснеме задържането, благодарение на жената.

Сагата започнала към 13,30 часа в сряда, когато в дома на жената се обадил мъж и се представил за Николай Кръстев, като обяснил, че е полицай. Съобщил на възрастната жена, че телефонният й номер е открит в тефтер на задържани вече измамници, но някои от тях са успели да избягат. Помолил я да съдейства за залавянето им. Обещал, че при успешна акция в знак на благодарност ще получи доживотно увеличение на пенсията. Оставил й телефон за връзка - 08112. Малко по-късно на бабата се обадил непознат, който й казал, че по най-бързия начин трябва да намери 20 000 лева и да ги предаде, за да не се случи най-лошото с нея и близките й. След отправените закани и заплахи последвало ново обаждане от мнимия полицай в ролята на спасител. Той й дал указания, че е най-сигурно да прибере всички налични пари в торба и да я пъхне във фризера. Обяснили, че ако в дома й дойдат апашите, техните проследяващи устройства няма да намерят там ценностите. В резултат на многократни обаждания и разговори получила указания да изнесе торбата с парите пред дома си и да я остави на входната врата. Така измамниците щели да бъдат хванати с доказателство. Жената взела всички нейни и на близките си спестявания, общо 44 800 лв. и златни накити. Оставила ги пред входната врата и се прибрала у дома да чака задържането на измамниците. Последвало ново обаждане, в което "полицай Кръстев" й казал да направи списък на всички вещи и мебели в жилището. След дълго писане жената се обадила на близките си по телефона и ги предупредила да не се прибират у дома, докато не задържат измамната група.

Така към 17 часа разбрала, че била измамена. Установила, че в нито един от разговорите не е говорила с полицай. Разпитана е в полицейското управление в Шумен, уведомен е прокурор. Криминалисти работят по издирване на измамниците. Това е най-крупната сума, "спечелена" от телефонни апаши в Шуменско.

Коментари

Задължително поле