Баба изгоря с 5400 лева при ало-измама, след като й обещали награда от 3000 лева

77-годишна старица от Котел изтегли всичките си спестявания от 5 400 лева и ги даде на телефонни измамници.

Бабата станала жертва по класическата схема "помогни на МВР да залови опасни ало-измамници" - съобщиха от ОД на МВР в Сливен. Куриозното е, че жената била сред активните деятели на местния пенсионерски клуб, където само преди дни криминалистите от Котел гостували на два пъти, за да разясняват какви са видовете телефонни измами и как възрастните хора да се предпазват от тях. "Тя се включваше най-често в дискусиите и питаше много" - заявиха присъствали.

Потърпевшата получила обаждане предиобяд на 9 януари. Непознат мъж й се представил за криминалист и поискал пълното й съдействие за залавянето на бандитите. Уверил я, че била в списъка на издирвани телефонни измамници, че ще й се обадят и че трябвало да им даде, каквито пари има. И когато това станело, ченгетата щели да ги задържат.

Освен обещанията, че средствата й ще бъдат незабавно върнати, мнимият криминалист я изненадал и с неочакван "бонус". За достойно изпълнения граждански дълг, вътрешният министър щял да награди бабата с парична премия от 3000 лева - зарекъл се престъпникът. Така тя окончателно паднала в капана.

Пари вкъщи нямала. Сложила палтото си и отишла до банката, за да изтегли спестяванията си. След това ги харизала до стотинка на измамниците, даже добавила единствените си бижута - златен пръстен и православно кръстче. След това зачакала да приключи "полицейската акция", да сложат белезници на мошениците и да я извикат в местното управление на МВР, за да й върнат голямата сума. Чак към 17-17,30 ч., когато се стъмнило и работният ден приключил, тя се усетила, че е станала жертва на престъпление. Едва тогава се осмелила да подаде оплакване в полицията. Води се досъдебно производство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България