Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Бабинден е един от празниците, който се отбелязва с особена почит в Несебър. Тази година той се състоя на площад „Жулиета Шишманова“ в новата част на града, като зареди с много положителни емоции присъстващите.

Колоритно, с много усмивки и весело настроение, Фолклорна формация „Българка“ към НЧ „Яна Лъскова – 1905“ и Тракийски клуб - Несебър  пресъздадоха обичая „Бабуване“ .„Колкото лесно се хлъзга този сапун, толкова лесно да се раждат децата.“ – това каза „Бабата“, след като по традиция ръцете й бяха измити с вода и сапун. „Бабата” пожела на тези, които нямат още деца, да имат, на тези, които имат – още едно, на тези, които не са станали баба и дядо – да станат. „Бабата“ ориса през тази година да има още по-голяма раждаемост от 2017 година, когато на територията на Община Несебър са се родили 293 бебета, от които 6 двойки близнаци.

Пресъздаването на обичая бе преплетено с емоционални изпълнения на народни песни и танци, поднесени от    ФФ”Българка” и ФФ”Македонка” при НЧ”Яна Лъскова-1905”, Танцово студио „Месамбрия”, народната певица Нели Танева и оркестър при ООШИ – Несебър.

Подкрепяйки прояви, свързани с народната памет и традиции, Община Несебър се стреми да  съхрани  старите, изконно български обичаи, за да ги предаде на бъдещото поколение и те да бъдат запазени в съзнанието на наследниците.

Бабинден днес бе отбелязан със съдействието на Община Несебър,  НЧ „Яна Лъскова”, Тракийски клуб Несебър и ООШИ- Несебър.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България