БАБХ: Не е вярно, че фермерите “тъпчат” животните с лекарства “за всеки случай”

Твърдението, че фермерите “тъпчат” животните с лекарства “за всеки случай” е невярно. Това коментираха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка с публикациите за прекомерна употреба на антибиотици в животновъдството.

Според агенцията че данните за употребата им у нас през 2014 г. са непълни, което не позволява коректен анализ на тенденциите. В тази връзка е некоректна интерпретацията за “скок” в употребата на антимикробни средства при животните в България, като се сравняват механично данните за 2015 г. /121,89 mg/PCU/ и данните за 2014 г. /82,93 mg/PCU/, посочват от БАБХ.

От 01.01.2006 г. в България е в сила забрана за използването на антибиотиците като растежни стимулатори и се спазва законовата разпоредба за нулева торерантност за съдържание на антибиотици в конвенционалните фуражи. За да бъде произведен един медикаментозен фураж, за същия трябва да има издадена рецепта от ветеринарен лекар.

Отпускането на антимикробни ВМП става само срещу рецепта издадена от регистриран ветеринарен лекар в която е посочен максималният брой ВМП, които могат да бъдат закупени, дозата и продължителността на приложението им.

През 2017 година до 30 септември са изпитани общо 290 броя проби за наличие на антибактериални субстанции. Не са констатирани несъответстващи проби за наличие на антибактериални субстанции в храни и суровини от животински произход.

Агенцията по храните счита, че взима всички законово установени мерки и предлаганите на пазара храни от животински произход са безопасни за консумация и не представляват риск за здравето на потребителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България