БАБХ: Отстреляното диво прасе край Кайнарджа е с Африканска чума

Снимка: Архив

Българската агенция по безопасност на храните констатира втори случай на Африканска чума при дива свиня край Кайнарджа, обл. Силистра. Дивото прасе с необичайно поведение бе открито и отстреляно на 24 октомври 2018 г. в близост до граничното съоръжение с Румъния. Изпитването на взетите проби потвърди наличие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС).

БАБХ започна прилагането на всички мерки още при констатирания първи случай в същия район, в съответствие с действащото законодателство, съобщиха от агенцията.

БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за АЧС при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта АЧС в България. Мерките при домашни свине са насочени към стриктни мерки за биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация свине в страната. Те са базирани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са насочени най-вече към дивата популация.

БАБХ апелира гражданите да сигнализират за мъртви животни или животни с нетипично поведение в съответните ветеринарномедицински служби и областните структури на БАБХ по места.

Всичко за заболяването Африканска чума по свинете, развитието на заболяването, мерките за предотвратяване разпространението и ликвидиране на болестта може да намерите ТУК

Коментари

Задължително поле