БАБХ: Продадени са около 100 кг. замърсени с листерия суджук и скумрия

Снимка: Уикипедия

Около 100 килограма скумрия и суджик, заразени с листерия, са били продадени в Сливен и Русе, съобщи д-р Кремена Стоева от Българска агенция по безопасност на храните.

Тази седмица БАБХ взе извънредно 300 проби от готови за консумация храни за наличие на Листерия моноцитогенес. Бяха изследвани три групи продукти, в които е най-вероятно развитието на бактерията: месни сурово-сушени продукти, сирена с кратък период на зреене и пушени рибни продукти. Стигна се и до изтегляне на стоки от пазара- суджук и пушена скумрия.

"Замърсяването с Листерия е вторично, тъй като тя съществува в околната среда и се пренася чрез контакт. Предписват се редица хигиенни мерки в засегнатите предпрития, а храните са били разпространени в търговска мрежа. Уведомени са клиентите на всички производители, за да връщат засегнатите храни", каза още Стоева пред Нова телевизия.

По думите ѝ бизнесоператорите са задължени да гарантират безопасността на храната, която се пуска на пазара. "Производителят не е знаел, че продуктите са били замърсени. Засегнати са два вида храни - скумрия на шайби от Сливен и домашен суджук от Русе. Това са малки производители. Рибата е произведена близо 60 кг., а от суджука близо 50 кг.", каза още тя.

Доц. Атанас Мангъров обясни, че листерията не е често срещано заболяване, но може да засегне хора във всяка възраст. "Когато се появи тази болест, увеличава смъртния риск. Симптомите при нея са висока температура, повръщане, главоболие и нарушаване на съзнанието, различни от тези на бактериалните менингити. За да се реагира на тази болест, трябва да се докаже причинителя в ликвора или в кръвта, което изисква добра лаборатория", заяви той.

Коментари

Задължително поле