БАБХ: Риба трябва да се купува само от регистрирани обекти

Купувайте риба само от регистрирани обекти. Това каза д-р Райна Иванова от Дирекция „Контрол на храните и граничен контрол” при БАБХ, в интервю за „Фокус“ във връзка с проверките на предлагане и съхранение на риба на Никулден.

„Санкции налагаме, когато констатираме нарушения по Закона за храните, които за различните видове нарушения са в различни финансови изражения. Глобите могат да варират от 250 до 500 лева за неправилни етикетиране и реклама на храните. Може да стигне до 6-7 000 лв. в зависимост от нарушенията“, заяви тя.

„Ако не са регистрирани обектите, глобите могат да бъдат за физическо лице при първо нарушение за 2 000 лв., при второ – до 4 500 лв. За юридическите лица при първо нарушение може да достигне до 4 500 лв., а за второ – до 6 000. Ако се продават храни, които не отговарят на нормативните изисквания при повторно нарушение също може да достигне до 6 000 лв.“, посочи д-р Иванова.

Тя отправи препоръки към потребителите, за какво да следят при избора на прясна риба.

„Най-напред да купуват само от регистрирани обекти, а не от багажници на коли и съмнителни места, които стоят на открито, които не са снабдени с хладилни съоръжения. Когато купуват риба, нека да знаят, че трябва да е покрита с лед. Цветът й трябва да е естествен, специфичен за определения вид риба“, поясни д-р Иванова.

„Тези от тях, които са с люспи като шарана, трябва да бъдат плътно прилепнали по тялото. Слузта, която има върху повърхността на рибата, трябва да е в малко количество и да е светла, без неприятна миризма. Очите трябва да изпъкнали, бистри. Хрилете трябва да са в розово-червен цвят, прилепнали и да има специфичната миризма на риба“, разясни д-р Иванова.

По думите й коремът не би трябвало да е издут. „Замразената риба трябва да се съхранява при минус 18, докато охладената – под лед, при температура от 1 до 4 градуса“, отбеляза тя.

„Ако имат съмнения за безопасността на рибата, може да се подават сигнали на „горещия телефон” на Българската агенция по безопасност на храните – 0700 122 99 или на сайта ни или на телефоните на областните дирекции на Агенцията. Извършваме своевременни проверки и отговаряме в писмен вид на жалбоподателите“, уточни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България