На 22 април 2019 да почерпят

Краят на евтините коли Малките модели скоро ще бъдат изместени от устрема на производителите към електромобили

Меркел заслужава висш пост в ЕС, смята Юнкер Канцлерката била произведение на изкуството

Сергей Меркюри и Никеца Джагър разтърсиха „Гласът на България“

Стево Пендаровски печели първия тур от президентските избори в Северна Македония, по първоначални данни

Задържаха микробус, превозвал експлозивите за атентатите в Шри Ланка

Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000 Министерският съвет отлага промените в Закона за биологичното разнообразие, които са единственият изход от ситуацията

Комикът Владимир Зеленски води със 73,2% според първите данни от президентските избори в Украйна

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 април 2019

Банките стават клиент №1 на колекторските фирми Събирачите на дългове се готвят да изкупят банкови вземания за още над 500 млн. лева

Най-много катастрофи стават привечер

Пускат през есента отсечката между Ябланица и Боаза

Всички задържани след спецакцията срещу ало измамници в Горна Оряховица остават в ареста

Над 200 жертви взеха 8 атентата в Шри Ланка (обзор)

Над 3000 дървета засадиха 150 доброволци от „Джи Пи Груп” Дружеството участва в проекта Новата гора

Бавно, но сигурно Атина се превръща в Пекин Дали изобщо гърците осъзнават, че скоро ще станат „туристи” в собствената си държава?

Поговорката „Роди ме мамо Китаец пък ме хвърли на смет“ важи с пълна сила в Гърция. Китайска лавина помете южната ни съседка в имотния и туристически сектор. И докато Ципрас и компания си играят на алъш-вериш с европейците, Гърция се изкупува и изпада в безвъзвратен имотен крах… Лесните пари, които се печелеха до 2010 година, не само подлудиха гърците, но ги превърнаха в мързеливата Богданка. И кога ли ще забележат, че са гости в родината си? Гърците се объркаха тотално. Чужденец да наеме жилище под наем в Атина и изобщо в Гърция е абсурд. Отдават ги само на гърци. С приоритет са държавните служители, тъй като по конституция са несменяеми до гроб и се предполага, че ще си плащат квартирата. Следва изискването „с препоръка“ или „задължителна предплата за година напред“. За близо 6 милионен град като Атина, през последните месеци обявите за отдаване на жилища под наем не надхвърлят дневно около 20-30 и разбира се, имигрант не може и да ги подуши. Част от проблема е свързан и с Airbnb.

В доста големи градове човек все по-трудно намира жилище под наем, защото собствениците ги дават на туристи и печелят повече. В Гърция думата „турист“ е вълшебна, отваря всички врати и ражда усмивки, докато „имигрант“ предизвиква свиване на вежди и устни в една видима комбинация между злоба и пренебрежение. Изненадващо е обаче ксенофобското самочувствие на гърците при положение, че китайците бавно, но сигурно изкупуват Гърция, и вече се питам в Пекин или Атина се намирам… Ще ги срещнете от Акропола до ИКЕА, от музеите до таверните, че и до съседния апартамент и метрото.

Дали изобщо гърците, коронясани от историята хора, осъзнават, че скоро ще станат „туристи „ в собствената си държава? Короните им паднаха, докато смазани от ударите на кризата се наведоха и хванаха ръката, която Пекин нежно им подаде. Цената на спасението обаче може да се окаже висока. Най-голямото пристанище Пирея бе продадено на китайска компания и китайски контейнери заливат със стока Атина. Можете да се зарадвате и на китайски касов бон, ако поискате 50% отстъпка от цената на покупката. Освен това, притиснати от икономическата криза, гърците панически разпродават на безценица имоти на азиатци, които пък нахлуват със скоростта на комета в Европа. Често срещано явление е в китайски магазин да ви обслужват, но не с усмивка, гъркини. Проблемът на гърците е, че и до днес смятат, че кризата е някаква игра, а те са зрители от ложата на първия ред, но не главни герои. И това псевдоусещане се подклажда от сивия сектор и туризма. Именно затова останалите със собствени имоти гърци игнорират чужденците, без да съзират китайското дуло, надвиснало над главите им.

Факт е, че гръцката финансова криза доведе до свиване на икономиката на страната с над 25%, но имотният пазар възкръсна заради схемата „златна виза“. Цените на имотите в Атина се увеличиха с 3.7% миналата година. Бумът, задвижван от схемата „златна виза“, в рамките на която граждани на държави извън ЕС получават право на престой и свободно движение в Шенген в замяна на инвестиции в собственост, обаче буди безпокойство. Инвеститорите получават петгодишно право на пребиваване след покупка на собственост на стойност 250 хил. евро. Това превърна страната в нова гореща точка за чуждестранни купувачи. Притеснението е, че чуждестранните инвеститори извличат ползи, докато обикновените гърци – не. Неусетно се превръщат в гости в собствената си родина. Гръцкото правителство въведе по-строг контрол, но все пак планира да го разшири, за да включи акции и облигации. И докато гърците вирят суетно нос и не отдават под наем имоти на европейци, скоро ще се окажат в имотния капан „туристически имигранти“ . Ще усетят, че са гости в родината си, когато от китайските вотове ще зависи изборът на гръцкото правителство…

Китайското нахлуване не е продиктувано само от икономически интерес. Китай е пренаселен. По площ е на четвърто място в света след Русия, Канада и САЩ, а по население – на първо. Държавата не е богата по доходи на глава от населението, но има проблемите на богатите страни в демографията. В момента населението на Китай е около 1,42 млрд. души. След като Пекин прекрати програмата за едно дете през 2015 г., статистиката отчете скок в раждаемостта. Оценките на различните демографски институции сочат, че броят на живородените деца през 2018 г. е около 15-17 млн. Очертава се Китай да бъде водеща световна сила през следващите десетилетия, а Балканите са апетитна хапка и входна врата за китайската инвазия в Европа.

Икономиката се превръща в политика

Пекин излива в региона реки от евро и долари. В сектора на възобновяемите енергийни източници Китай е световен лидер пред САЩ и Германия, а на Балканите има огромен потенциал за производството на енергия с ВЕЦ. Китай е доста напред и в строителството на вятърни паркове и дори се пробва да пробие в Европа със своя ядрена технология. Критиците от САЩ и Европа, които наричаха Китай „жълтата опасност“, днес мълчат, а страната гордо демонстрира сила и Европа ще трябва да свикне с мисълта, че вбъдеще ще бъде атакувана още по-масирано с методите на западните индустриални нации. С две думи, Китай ще използва нарастващото си икономическо влияние като средство за политически натиск. Скоро всички ще си спомнят, че Китай мисли с много ходове напред и се възползва добре от предимствата на контролираната икономика.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Гърците твърде дълго се правиха на хитри пред целия свят, но настъпиха мотиката на европейските кредитори. Не искаха да си плащат дълговете и сега Акрополът им е американски, пристанищата – китайски, а жп-линиите – германски. Гръцките хитрини вече са остарели и хората по света познават тези цигански номера.

  2. Гърция е Първата Китайска Държава в Европа! Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!

  3. Поне китайците не крадат. Политиците в България скриха шайбата дори и на циганите по крадливост. Предпочитам китаец да ме управлява и да скандирам „ККП!ККП!“

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.