Бавят финалното решение за Джокович

Драмата около Новак Джокович продължава, но развръзката се очаква скоро.

Във Федералния съд в Австралия се проведе първото изслушване на двете страни по спора около това дали световният № 1 трябва да бъде депортиран от страната или решението за отнемане на визата му ще бъде отменено и той ще получи възможност да участва на Aустрелиън оупън

Заседанието продължи само 10 минути. Адвокатите на сръбския тенисист поискаха финалното решение да бъде взето от трима съдии, но представителите на австралийското правителство се противопоставиха. Това бе причината съдия О’Калахън да отложи изслушването, за да разгледа искането на екипа на Джокович. Той поясни, че ще вземе решение в рамките на днешния ден, като даде срок от един час на адвокатите на Джокович да внесат необходимата документация.

Преди това тенис звездата беше задържан от имиграционната полиция съгласно решението на съда от петък. Той е бил интервюиран от властите на място, което не беше обявено публично с цел да се гарантира безопасността на Джокович и да не се стига до още по-голям медиен шум. След като е дал показания, сърбинът отново е бил изпратен в хотела за временно настаняване на имигранти. Той е могъл да наблюдава пледоариите от кантората на своите адвокати, но под надзора на имиграционен служител.

Както е известно, Австралия анулира за втори път визата на Новак Джокович. Решението за това бе взето еднолично от министъра на имиграцията Алекс Хоук. То означава, че световният №1 в мъжкия тенис трябва да бъде депортиран. Двете страни влязоха в безпрецедентен спор заради искането на Джокович да посети Зеления континент и да защитава титлата си от Откритото първенство на Австралия неваксиниран срещу COVID-19.

В мотивите за решението си да анулира визата на Джокович Хоук се позовава на австралийския закон за миграцията, според който всеки, който представлява потенциален риск за "здравето, сигурността или реда в австралийското общество", може да бъде изгонен от страната.

Късно вечерта в петък адвокатите на водача в световната ранглиста, който се надява в Мелбърн да спечели рекордна 21-ва титла от Големия шлем, подадоха документи за спиране на процедурата. Окончателното решение на съда ще стане ясно в 00:30 българско време в неделя. Ако бъде депортиран, Джокович няма да може да посещава Австралия в следващите три години.

Сърбинът е в Мелбърн, за да се бори за своята 10-а титла на Australian Open и рекордна 21-ва в турнирите от Големия шлем. Той пристигна в Австралия на 6 януари, като обяви, че не е ваксиниран, тъй като в средата на декември месец е дал положителна проба за коронавирус. Властите в Австралия и медиите по света обаче изразиха съмнения относно това твърдение, тъй като тенисистът не се бе карантинирал, посети серия от събития през втората половина на декември и пътува до Испания.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт