Багдад отхвърля възможността за война с кюрдите

Посланикът на Ирак в Москва Хайдар Мансур Хади заяви, че въоръженият конфликт между централното правителство в Багдад и Иракски Кюрдистан е изключен.

„В момента такъв е напълно изключен“, заяви посланикът, отговаряйки на въпрос, дали е възможен въоръжен конфликт между силите на правителството на Ирак и на кюрдите след проведения референдум за независимост на Иракски Кюрдистан, предаде ТАСС.

Според дипломатът „правителството на Ирак има всички възможности, за да осигури стабилността и единството в страната“. „Парламентът на Ирак дава на правителството възможността да изпълнява всички необходими средства, включително и военни, но това е напълно изключено“, отбеляза той.

„Смятам, че и двете страни осъзнават, че подобен конфликт би имал негативни последствия и за двете страни“, отбеляза Мансур Хади, добавяйки, че тясната координация между иракската армия и кюрдските милиции „Пешмерга“ в борбата срещу „Ислямска държава“ намалява възможността за подобен конфликт.

Посланикът каза още, че правителството на страната му настоява кюрдските милиции „Пешмерга“ да се изтеглят от териториите, заети от тях след освобождаването им от „Ислямска държава“ и че ще предприеме всички мерки в рамките на конституцията, за да постигне това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток