Базилика с баптистерий и вила от ІV век откриха в равнината край Кермен

 

Раннохристиянска базилика с баптистерий /кръщелно/ и римска вила на заможен човек от ІV век откриха археолози от Националния археологически институт към БАН в землището на сливенското градче Кермен.

Проучванията започнаха в края на юли и приключват тези дни - съобщи ръководителят на екипа доц.д-р Христо Попов, зам.-директор на института. Базиликата е трикорабна, с дължина 30 метра и е най-старата, откривана в района на Сливен, Ямбол и Нова Загора.

Храмовият комплекс е по-голям от този на крепостта "Туида" в Сливен и Кабиле край Ямбол. Базиликата е съществувала около 120 години, била е разрушена при нападение. По-късно на мястото са извършвани християнски погребения. Проучени са 18 гроба. В един от тях е било погребано 5-годишно дете, а в друг - бременна жена.

Недалеч от нея е разположен вторият голям обект, върху който са работили археолозите - вилата. Тя има представителна част, много други помещения, а в периферията й са разположени стопански постройки. Застроената площ на вилата е 1000 квадрата, а дворното й място е около 7-8 декара. Събраните до момента данни дават основание да се предполага, че на това място се е намирал голям стопански и духовен център.

Местното население се е препитавало от отглеждането на зърнени култури. Потвърждават се и предположенията, че районът е бил интензивно обитаван в периода на Късната античност. Само в района на Кермен има четири села от римския период, две - около сливенските села Скобелево и Бозаджий, още повече са в посока към сливенските села Младово и Коньово.

Интересът на археолозите е бил предизвикан през 2008 г., когато са извършили проучвания в района по повод изграждането на автомагистрала "Тракия". През 2015 и 2016 г. са направени геофизични изследвания край Кермен, регистрирани са очертанията на обектите. Времето, определено за проучванията, е стигнало за работа в периферията на базиликата и на вилата. За разкопките са били отпуснати близо 14 хил.лева от Министерството на културата.

Средствата основно са вложени в наемането на двайсет работници. Общината в Сливен е осигурила трима работника по временна заетост, както и жилище на екипа археолози по време на проучванията им в Кермен. В разкопките участват директорът на Регионалния исторически музей Николай Сираков и негови колеги. "Интересът ни е много голям, никой не предполагаше, че на това равнинно място може да има такава голяма базилика. Освен това, сведенията от проучването са ценни, тъй като има доста бели петна в историята на този край" - заяви Сираков. А жителите на Кермен се надяват, че находките в близко бъдеще ще предизвикат туристическо оживление.

Базиликата и вилата, както и останалите установени, но все още непроучени обекти край тях, се намират върху земеделска нива, частна собственост. След приключването на проучванията, зидовете ще бъдат покрити със специални платна в очакване разкопките да продължат през следващото лято. "Няма да можем да ги опазим от иманяри" - с огорчение отбеляза доц.д-р Попов. Иманярската черна индустрия, която се вихрела в страната ни, вероятно била с по-големи печалби от нелегалната търговия с наркотици. Надеждите са, че ще се намери финансиране, за да продължат проучванията да се запази културното наследство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България