Байдън иска да промени американската икономика с инфраструктурен пакет за два трилиона долара

Снимка: Архив

Президентът на САЩ Джо Байдън в сряда ще призове за драматична и по-трайна промяна на американската икономика с пакет от около 2 трилиона долара, които да се инвестират в традиционни проекти като пътища и мостове, заедно с борба с изменението на климата и стимулиране на услугите като грижи за възрастните например, предава Reuters.

Заедно с наскоро приетия от него пакет за облекчаване на последиците от коронавируса в размер на 1,9 трилиона долара, инфраструктурната инициатива на Байдън ще даде на федералното правителство по-голяма роля в икономиката на САЩ, отколкото е имало до сега, което ще представлява 20% или повече от годишния БВП.

Усилията, които ще бъдат обявени в сряда в Питсбърг, поставят началото на следващия партиен сблъсък в Конгреса, където до голяма степен има съгласие, че са необходими капиталови инвестиции, но са разделени по общия размер и включването на програми, традиционно считани за социални услуги. Начинът на плащане за тях сам по себе си ще бъде спорен въпрос.

Засега Байдън пренебрегва предизборното обещание и щади богатите американци от всякакво увеличение на данъците. Планът ще увеличи ставката на корпоративния данък на 28% от 21% и ще промени данъчния кодекс, за да затвори вратичките, които позволяват на компаниите да прехвърлят печалби в чужбина, според висш служител в администрацията.

Той не включва очаквани увеличения на най-високата пределна данъчна ставка или данъка върху капиталовата печалба. Планът ще разпредели разходите за проекти за осемгодишен период и има за цел да плаща за всичко това над 15 години, каза висшият служител в администрацията, пожелал анонимност.

Планът включва също 621 милиарда долара за възстановяване на националната инфраструктура, като пътища, мостове, магистрали и пристанища, включително историческа инвестиция от 174 милиарда долара в пазара на електрически превозни средства, която поставя за цел национална мрежа за зареждане до 2030 година.

Конгресът също ще бъде помолен да вложи 400 милиарда долара за разширяване на достъпа до достъпни домове или грижи в общността за възрастни американци и хора с увреждания.

Предвидени са 213 милиарда долара за изграждане и модернизиране на достъпни и устойчиви домове, заедно със стотици милиарди за подпомагане на производството в САЩ, за укрепване на електрическата мрежа в страната, за въвеждане на национална високоскоростна широколентова връзка и за обновяване на водните системи на страната, за да се гарантира чиста питейна вода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка