на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

„Балканкар Рекорд” започна да произвежда ново поколение електрокари-самосвали в Пловдив

Електрокар – самосвал, електрокар – озеленител, електрокар – чистач. Това са някои от новите експлоатационни качества на ново поколение пловдивски електрически кари, които се произвеждат в най-голямото каростроително предприятие в нас – „Балканкар Рекорд” АД. Пловдивската компания промени производствената си стратегия, защото според изпълнителния директор инж. Петър Петров през следващите 5-8 години електрокарите решително ще изместят мотокарите на пазара.

Новите ни поколения електрокари притежават все повече работни функции, а конструкторският екип на компанията подобрява техническите параметри на машините, така че да са и икономически по-изгодни . Първите самосвали, монтирани върху електрокар, могат да носят до 2 тона товар и вече са закупени от полски разсадници за цветя и лозички. Към електрокарите тип самосвал на „Балканкар Рекорд“ проявяват интерес и фирми, свързани с поддръжката на градски пространства, защото не замърсяват въздуха, а експлоатацията им е много по-евтина. „Нашият електрокар може да кара товара си дори по пешеходна настилка, без да я навреди, защото е лек, докато и най-лекият самосвал ще остави след себе си разруха”, коментира инж. Петров. Едни от новите електрокари вече работят на Канарските острови, като помагат на испанските цветари да пренасят тежки саксии с цветя из целия остров.

„Отначало започнахме да произвеждаме електрокари, предназначени за вътрешнозаводски транспорт, за обслужване на железопътни гари и летища. С времето открихме, че можем да дадем на нашите електрокари допълнителни възможности и да ги „обучим“ да вършат нови за тях дейности. Сега към тях можем да прикачим водни съоръжения за поливане на паркове и на цветя по улиците, съоръжения за почистване на канализация на гари и летища. Ще добавяме все повече функции на електрокарите, включително и по специални изисквания на клиентите ни“, допълва изпълнителният директор на компанията инж. Петър Петров.

В последните 3-4 години продажбите на електрокари от най-големия български каростроител варират между 40 и 50 на сто от общия обем на реализираната продукция. Основен фактор за търсенето на електрическите кари е свързан с цените на течните горива, използвани от мотокарите. При по-високи цени на горивата електрокарните продажби растат. Заради прогнозите, че водещи европейски икономики в обозримо бъдеще ще въведат ограничения за двигателите с дизелово гориво, потребителите на кари все повече се ориентират към електрическите машини. Инвестицията в един кар е дългосрочна и това ще обуславя все повече нарастването на нашето производство на електрокари, счита изпълнителният директор на Балканкар Рекорд АД. „Купувачите харесват лесното обслужване на електрокара – единственото нещо, за което трябва да се грижат е да зареждат акумулаторната батерия всеки ден. Електрокарите „Рекорд“ могат да издържат 8-10- часов работен ден без презареждане. През нощта батериите на кара се зареждат отново. И така 1500-2000 работни цикъла. „Ако мотокар и електрокар започнат заедно трудовата си кариера, и работят интензивно мотокарът ще се „пенсионира“ по-рано – на 5 години дизеловият двигател вече е за основен ремонт или трябва да се подмени с нов, а електрическият двигател е в 100-процентова работоспособност, сменя се обаче батерията. Общият икономически резултат е, че разходите за обслужване на електрокара са много по-малки и разходите за електрическа енергия – също“, уточнява инж. Петър Петров.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. след 5 г ще си сменил 3пъти батерите

    800 зареждания е краят на Nimh
    а за тяга ще ги хвъвлиш и н а 500то зареждане,

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.