Балканска община е пред фалит, иска заем от държава

Община Георги Дамяново в област Монтана е в изключително тежко финансово състояние. Местната управа е затънала в дългове и иска от Министерството на финансите /МФ/ временен безлихвен заем, за да се разплати с кредиторите си.

Бюджетът на планинската община е едва 2,6 млн. лева, приходите в хазната й са много ниски и не достигат за издържане на звената й и социалните дейности. За полугодието управата на Георги Дамяново е натрупала неплатени задължения за 170 314 лева за строителство, доставки и услуги. „Общината е малка, промишлени предприятия няма, мнозинството от населението са възрастни и бедни, а младите са безработни. Таксите за детски градини и социален патронаж са символични, защото хората не могат да ги плащат!”, споделиха общинари.

За да се справи с кризисната ситуация, местната администрация е подготвила оздравителен план, който ще бъде обсъден и с населението. Програмата предвижда сериозно орязване на всички разходи - съкращаване на командировки, строги икономии на ток, улично осветление и вода, служебни коли ще се ползват с разрешение на кмета и заместника му, а писма ще се изпращат само по електронен път. След обсъждане с хората планът ще бъде гласуван от Общинския съвет и изпратен в МФ.

Процедурата по оздравяването трябва да продължи до 2019 г. Община Георги Дамяново има 13 села с 2500 души население.

Коментари

Задължително поле