Балканска община ще се пази с дрон от наводнения

Планинската община Чипровци ще се снабди с безпилотен летателен апарат по европейски проект за трансгранично сътрудничество. С дрона местната управа  ще наблюдава нивата на реките и язовирите в района, за да не допусне наводнения.

Дронът, който ще бди над водоемите в Балкана, е само част от подготвения съвместен проект на община Чипровци със сръбската община Болевац. С  предвидения бюджет от 500 000 лева  столицата на килимарството у нас ще закупи багер, булдозер, резачки и малкия летателен апарат.

Дронът периодично ще следи нивото и състоянието на притоците на Огоста в района и при опасност от бедствия коритата на реките ще бъдат почиствани и коригирани. През последните години на няколко пъти Чипровска и Превалска реки излизаха от бреговете си и заливаха дворове и селскостопански постройки в селата, но, за щастие, хора и къщи не пострадаха. „Общината има сериозна нужда от тази техника и за наблюдение и подържане на пътищата в горските масиви и шосетата през зимата, а също и за строителство и благоустройство. Дронът ще ни служи и в туристическите и културни изяви”, заяви кметът на Чипровци Пламен Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България