Балканска пъстърва заля пазара край морето

Царицата на речните риби заля пазара край морето

Изобилие от балканска пъстърва превзе Голямата рибна борса във Варна срещу Никулден. Царицата на речните риби, както я наричат, върви по 9.50 и 10 лв.за килограм, сьомговата пъстърва удари 12 лв./кг. Сухата сладководна риба сулка също зае своето почетно място на сергиите, като се предлагаше по 9 лв/кг.

Традиционният шаран и толстолоб засега пазят твърда цена от 6 лв. и 3 лв.на килограм. За чистене се плаща по левче.

Чернокопът очаквано изчезна от пазара, защото вече няма улов в морето. За това пък леферът, който е едър чернокоп, удари тавана в цените на рибата и се продава по 40 лв./кг. Килограм лаврак струва 15 лв. , а кефалът се продава по 5.50.

Гигантси зарган, който според познавачи, е по-скоро океански, върви по 10 лв.за кило. Преобладава гръцкият сафрид по 6 лв., родна кая, чиято цена падна на 4 лв., лихмус по 7 лв. Изненадващо падна цената на паламуда-от 9 лв. преди дни, на 8 лв.

Приготовленията за Никулденската трапеза масово започват ден преди празника и за това в неделя Голямата рибна борса на Колхозния пазар беше като панаир от купувачи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.