Балканските лидери вдигнаха ръце от Киро

На фона на забърканите недоразумения в Брюксел от премиера в оставка, служителите му в Министерския съвет изпратиха до медиите съобщение за “френското предателство”, а лапсусът беше възприет като показно за двойствената политика на Кирил Петков към РС Македония.

Не мисля, че има някой или някои зад българската лудост, каза Еди Рама

Петков се оправда с президента и опозицията

Шикалкавене за френското предложение

Лидерите на Сърбия, РС Македония и Албания Александър Вучич, Димитър Ковачевски и Еди Рама дадоха съвместно изявление в Брюксел и изговориха тежки думи за България и шикалкавенето на премиера Кирил Петков по въпроса за френското предложение за РС Македония.

“Причината не е само България. България е срам, но причината е друга. Основната вина е на пропукания Европейски съюз”, подчерта президентът на Албания Еди Рама. “Не мисля, че има някой или някои зад българската лудост. Това е решение на България. Искам да им кажа, че не съм съгласен с начина по който го правят, да държат в плен две държави членки на НАТО.

Има много време напред докато реално се присъединим, а реално България може още десетилетия да прави това”, заяви Рама и подчерта, че с началото на преговорите никой не става директно член на ЕС.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че се надява Скопие и Тирана скоро да започнат преговори. “Искам да кажа на Ковачевски и Рама, че те показаха много високо ниво и голямо уважение към всички.”, подчерта от своя страна Вучич.

Междувременно от Брюксел Кирил Петков успя само да обвини президента Румен Радев и опозицията за създалата се ситуация. “Ако си президент на място, викаш КСНС, сядаме всички заедно, обсъждаме и излизаме! Но маските паднаха - аз ще си спазя обещанието, омръзна ми от страхливци. Предложението е исторически момент за България, който не трябва да изпускаме. Въпросът е, че трябва да се направи по правилния начин”, изтъкна Петков. После пък обвини опозицията, че в парламента няма кворум, но както е добре известно от парламентарната практика, кворумът в пленарна зала е задължение на управляващото мнозинство.

Лидерът на ГЕРБ призова да спрат обидите

Борисов настоя: Отпушете пътя на Скопие към ЕС

Днес е исторически ден за Европа

Лидерът на ГЕРБ призна, че в протокола, който трябва да се подпише, има неща, които трябва да бъдат уточнени.

Френското предложение за решаването на проблема със Северна Македония е най-доброто решение. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изявление пред медиите.

Той призова премиера Кирил Петков да внесе предложението в парламента и управляващите в Народното събрание да го приемат и да отпушат пътя на Скопие към преговорите. “Стига с квалификация и обиди! Кирил Петков не е “страхливец”, извинявам се за вчера. Той е “герой” и ние днес му даваме възможност на Европейския съвет да станат и да му ръкопляскат на крака. А ако България стане тъмният субект на Балканите и ако счупим и правителството на Северна Македония, вие ще работите в услуга на г-жа Митрофанова”, посочи лидерът на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ призна, че в протокола, който трябва да се подпише, има неща, които трябва да бъдат уточнени, но “следващите поколения ще знаят, че България не е причина за спирането на РСМ и Албания в ЕС”.

“Днес е исторически ден за Европа и за света, защото има възможност и Украйна, и Молдова, и РСМ, и Албания, и Грузия, с различен статут, да влязат в Съюза и той да стане по-силен. Ние сме убедени европейци и това е най-правилното”, категоричен бе той. И се ядоса на думите на Кирил Петков, че задвижването на процеса няма как да стане днес.

Премиерът на РСМ размаха пръст на Петков

Ковачевски: Предложението е неприемливо за нас

Камери показаха как македонският премиер се кара на нашия, който само поклаща глава.

Предложението на френското председателство е неприемливо в този вариант за Република Северна Македония. Това заяви премиерът Димитър Ковачевски на пресконференция след срещата на върха Западни Балкани - Европейски съюз в Брюксел.

Ковачевски постави своите условия за приемливо предложение за започване на преговори - ясна формулировка за македонския език в Преговорната рамка, историческите въпроси да не са критерии, а преговорите за еврочленство да започнат преди промяната в Конституцията за включване на българи, хървати и черногорци в преамбюла.

Преди започването на срещата, по време на заснемането на протоколни кадри, камерата е запечатала любопитен момент, в който македонецът разпалено се кара на българина и му размахва пръст. Кирил Петков само поклаща глава.

Манфред Вебер, президентът на ЕНП: Кирил Петков избра да блокира хода на историята

“Ние сме изключително разочаровани от отказа на премиера в оставка Кирил Петков да внесе в парламента френското предложение за Северна Македония и Албания.”

Това обяви във фейсбук президентът на ЕНП Манфред Вебер. Посланието му е написано на български език.

“Вместо да приеме смелото предложение на Бойко Борисов, Петков избра да блокира хода на историята точно както колегата му либерал - френският президент Макрон - направи през 2019 година.

ГЕРБ вече показаха лидерство, написа комисарят

Вархеи призова България да приеме предложението на Борисов

Европейският комисар по разширяването Оливер Вархеи написа в туитър в навечерието на срещата на върха ЕС - Западни Балкани, че е настанал моментът за вземане на отговорни решения и подчерта, че Западните Балкани трябва да бъдат част от блока.

“ЕС приема насериозно всички български опасения и те вече са част от процеса на преговори. Сега е моментът за отговорни решения. Западните Балкани трябва да бъдат част от Европейския съюз. Заедно ще бъдем по-силни”, написа комисарят.

Той призова българският парламент да постави на гласуване предложение за започване на преговори със Северна Македония и Албания.

“Опозиционната (партия) ГЕРБ на Бойко Борисов вече показа лидерство, като подкрепи това предложение. Всички трябва да направят същото”, подчерта Вархеи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика