„Балкански поток“ е готов, газ тръгва по Нова година

Премиерът Бойко Борисов неведнъж провери как върви строежът на Балкански поток.

Участъците от тръбата очакват акт 16

България изглежда изпревари санкциите на САЩ

Вучич: Сърбия пуска газ по трасето до края на годината

“Балкански поток” е готов и газ по него тръгва по Нова година. Отделни участъци на тръбопровода, които бяха строени паралелно, вече имат акт 15. Паралелно работят приемателни държавни комисии, обясниха за “Труд” от “Булгартрансгаз”. След като те приключат дейността си, участъците ще получат и акт 16. Ще бъдат издадени разрешителни за ползване, за да започне въвеждането му в експлоатация.

Има още технологични процеси, но по проекта продължава да се работи, допълниха от дружеството. На 15 декември 2020 г. изтече срокът, в който по договор изпълнителят - саудитският консорциум “Аркад”, трябваше да е готов със строежа на цялото 474-километрово трасе между границите ни с Турция и Сърбия. По разчети газопроводът трябваше да се изгради на два етапа, като първият участък да заработи до края на май 2020 г. с частичен капацитет, а вторият - през лятото на 2021 г. От януари 2021 г. “Булгартрансгаз” ще има възможност да пренася около 15 млн. куб. м дневно.

На практика с по-бързото завършване на “Балкански поток”, ще бъдат избегнатите санкции, които САЩ подготвя срещу газопровода. В края на октомври Държавният департамент на САЩ обяви, че разширява обхвата на санкциите срещу фирми, свързани с “Турски поток”, като им дава срок от един месец да излязат от проектите.

Новината, че по “Балкански поток” тръгва газ от Нова година потвърди и сръбският президент Александър Вучич. По думите му Сърбия ще пусне газа по “Балкански поток” до края на годината, каза Вучич, цитиран от ТАСС. Заявката беше направена след среща с руския външен министър Сергей Лавров. По думите на Вучич страната му купува природен газ оттам, откъдето е най-евтино и не се притеснява от възможни санкции от САЩ, определяйки ги като “рекет на външната политика”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения