Балкански страсти за „Левски (ОБЗОР)

Хърватия за пореден път се доказа като негостоприемно място за футболни събития. Първият мач между местния „Хайдук“ и „Левски“ от 2 предварителен кръг на Лига Европа бе помрачен от сблъсъци между феновете на двата тима, инициирана от агитката на домакините. Грозните сцени включваха запалена кола с българска регистрация, разбита с бутилка глава на привърженик на „сините“ и серия от атаки срещу гостуващата в Сплит агитка.

Местната полиция пък показа, че не е готова да се справи със ситуацията, въпреки че хърватската преса цяла седмица тръбеше какви опасности крие двубоят. Феновете на „Левски“ бяха окачествени като изкарани като едни от най-опасните в Европа и бяха обявени за нацисти.

В часовете преди двубоя най-напечено бе в Задар, хърватски град, разположен на 150 км от стадиона в Дугополие.

Там в ранните часове на сряда срещу четвъртък местни хулигани опожариха автомобил БМВ и на няколко пъти атакуваха агитката на „сините“. При опита да спасят документите си в колата, няколко запалянковци на българския отбор са с леки изгаряния.

"Умишлено пристигнахме в Задар, а не отидохме в Сплит, за да няма сблъсъци, но тук местните лумпени се бяха организирали и нападаха на групи – обясни случилото се председателят на Националния клуб на привържениците на „Левски“ Степан Хиндлян пред „Спортал“. - Запалиха една от колите, с които пътуват феновете, а на петима от момчетата в нея им изгоряха документите. На всичкото отгоре бяха арестувани. Говорил съм с българския консул в Загреб, който се организира да пътува към Задар. Всички фенове за здрави, като само един бе ударен с бутилка в главата".

Най-тежко пострадал е един от родните запалянковци, които е бил ударен със стъклена бутилка в главата. Общо шестима пък са настанените в болница фенове на „Левски“. В следствие на размириците на хърватска земя над 20 привърженици на „сините“ са временно задържани в Задар.

Напрежение имаше и в Сплит, където бе отседнала друга част от агитката на 26-кратните шампиони на България. Там организирана група хулигани на домакините през целия ден в сряда обикаляше града, както пеша, така и с мотори, за да провокира и атакува фенове в „синьо“. В резултат на това местните власти ограничиха значително придвижването на българската група из града.

От ръководството на „Левски“ побързаха да осъдят грозните сцени чрез специална декларация, поместена на сайта на клуба.

„За този инцидент официално сме уведомили „Хайдук“ и сме настояли да публикуват публична позиция, осъждаща агресивното и провокативно поведение спрямо българската група. За тези събития е уведомен и делегатът на УЕФА за мача“.

В следствие на всички ексцесии от сряда, хърватската полиция взе решение да ескортира всички български автомобили до паркинга на стадиона в Дугополие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ