Проф. Балтов: Новият вариант на COVID-19 вече е в България и ще започне да набира скорост

"Така нареченият английски щам на коронавируса вече е в България. Това сочат данни от нашата вирусологична лаборатория", обяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов по време на традиционния брифинг на здравните власти в четвъртък.

"Дадохме първите 4 проби от българи, дошли от Англия за секвенция още в края на ноември" поясни той.  По думите му вече почти всеки ден у нас има заразени с коронавирус, при които са налице съмнения за новия щам.

„Макар и още да нямаме излезли резултати от централната лаборатория смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост. Именно затова смятаме, че трябва да бъдем много по-осторожни и по-внимателни. Трябва да спазваме мерките", каза още Балтов.

„Това, което се случва в Европа, не е оптимистично. Снощи се проведе заседание на Европейската научна платформа. Обменихме много информация за това какво се случва. Колегите в Европа са изключително притеснени заради ситуацията във Великобритания, Ирландия и Нидерландия", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев 

„Разпространението на новия щам върви, макар и с различни темпове. В рамките на 4 седмици в Англия той успя от 10% да заеме дял над 75 %. По същия начин в Ирландия от 2% достигна 40%. Всички, които сега излизат положителни, са с новия щам. Подобна е картината и в Нидерландия", посочи Кунчев. 

„От чисто медицинска гледна точка в момента се намираме в чудесна ситуация. Опитваме се да я задържим. Ако избързаме обаче и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от разпространението на новия щам”, каза още той.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/439853820693042

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България