САЩ: Атаката срещу саудитските петролни обекти е от Иран

Нетаняху заяви, че ще започне преговори за съставяне на силно ционистко правителство

Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Бандата Г-7 изхарчи 300 милиона долара Форуми, като срещата в Биариц, осветяват конфликтите, създават нови и разпалват огъня там, където тлее

Това беше смешна, но скъпа пропаганда

Срещата на върха на Г-7 е остарял, безполезен дискусионен клуб, както точно се изрази Финиан Кънингъм. RT нарича това „Непоносима безсмисленост на Г-7“. Бандата Г-7 се състои от Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и САЩ. За всеки логично мислещ човек трябва да бъде много странно, че най-голямата икономика в света (по изчислен БВП въз основа на паритета на покупателната способност) – Китай, не е част от този клуб. Защо е така? Ясно е, че този клуб е предназначен само за западни идеолози на „турбокапитализма“. Тези, самопровъзгласилите се за световни хегемони.

Да, Г-7 без съмнение е безполезен дискусионен клуб – и още по-лошо. Тези седем, самопровъзгласили се за „световни лидери“, са също и сред най-големите военнопрестъпници в света. Те инициират конфликтите и войните (и продължават да ги водят). Тези конфликти и войни доведоха до факта, че през последните 20 години от 11 септември 2001 г. те получиха „лесен достъп“ до хаоса по целия свят в името на „борбата с безкрайния тероризъм“, поради което убиха между 15 и 20 милиона души – сами или чрез прокси армии и наемници.

Това, разбира се, е много по-лошо от безполезността.

Някой говорил ли е за смисъла и разходите на тези „срещи на върха“? Стойността, тоест възвращаемостта, в най-добрия случай е равна на нула и в повечето случаи е с отрицателна стойност. Тези конференции осветяват конфликтите, създават нови и разпалват огъня там, където тлее. И не говоря за бразилските пожари в Амазонка. Такъв беше случаят с Г-7 в Биариц. Високопоставените делегати се обиждаха взаимно и когато това не беше достатъчно, през Атлантика президентите Макрон (на Франция) и Болсонаро (на Бразилия) си размениха обиди и подигравки. Това още веднъж показва за какво ниво на човешко съзнание говорим тук.

Тръмп обърка всички. Или само тези, които обърнаха малко внимание на проблясъците на оригиналност от твореца на чистия хаос. Ето какво става – още по-голям брой митнически тарифи за китайски стоки или след това отново премахване на митническите тарифи за френските вина, налагането на нови санкции срещу Иран, Венецуела, заплаха от организиране на някаква нова агресия и дори отприщване на война срещу Иран. И още има – изненада! „Ким Чен Ун, президентът на Северна Корея, е мой приятел.“ Мирните преговори ги нямаше дори и на заден план. По този начин би било честно да се каже, че ползите от тази среща са по-малко от нула. Това беше една смешна, но скъпа пропаганда.

Определянето на разходите за дадено събитие е доста сложен алгоритъм. Всяка цена на форум, който генерира отрицателни стойности, са пари, хвърлени в бездънната яма. Разбира се, разходите се свеждат не само до пътуване, за пребиване, добра храна и напитки. Като начало, те включват и целия антураж на мегаполиса, полицията и военната сигурност. Самият Биариц бе защитаван и охраняван от общо около 20 000 души полицаи и военни. Те изолираха светските лидери от демонстрантите, готови да се противопоставят на Г-7 и на елита.

Протестите срещу този клан от усмихнати тирани, които смело се самоназначиха за управници на света, са силно оправдани. Нито ООН или друг международен орган би ги избрал или одобрил. Тяхната арогантна безнаказаност има за цел да излъчва сила към целия свят. Величественият дим, излизащ от техните глави, вероятно ще се вижда дори от космоса. Тъжната страна на историята е, че по-голямата част от този свят, особено западният, ги приема сериозно. Те се прекланят пред глупостта на Г-7. Те вземат своите, често престъпни решения за войни, конфликти и убийствени санкции, като дадени им от Бог. Г-7 решава съдбата на суверенни нации като Иран, Венецуела, Куба, Сирия, Афганистан. Кой ще бъде следващият? Ако не беше Русия и Китай, щетите, причинени от Г-7, биха били наистина непоносими.

Те избраха себе си за владетели на Вселената. Това е нечувано! Само преди половин век нещо толкова ненормално като Г-7, Г-20, WEF (Световният икономически форум, който се провежда всеки януари в пищния Давос, Швейцария) придоби способността да събира много от тези владетели, да задържат скиптъра на властта над цялата планета. Защо народите на този свят допускат господството им безнаказано? Можете само да клатите в недоумение глава от тази лудост: в какво се превърна човечеството?

Делегацията на Тръмп обикновено пътува с ято асистенти, журналисти, съветници, да не говорим за телохранителите му, и в коли с плътно тонирани стъкла, които той докарва със специални авиопревозвачи от Вашингтон. А всички останали? Техният антураж, може и да е малко по-малък, защото те, като васали на Великия император на САЩ, трябва да са малко по-скромни. Общият разход обаче трябва да бъде в стотици милиони долари. Всичко се изчислява, включително и разходите за сянка, щетите върху околната среда, емисиите на CO2 и „външните ефекти“ от срещата на върха. Това включва всичко, за което икономистите на елита не искат да знаете. Да кажем тогава, че общата цена е между 200 и 300 милиона долара?

Може би това е недооценено. Публикуваните данни, които само Биариц е похарчил за това значимо събитие, са около 41 милиона щатски долара, 15 000 полицаи и около 5000 военни. В същото време те не отчитат разходите, направени от властите, за борба с мирните протестиращи. Към това се добавят и разходите на всички останали участници. Не си мислете дори и да определите точната сума на разходите. Факт е, че гротескната сума пари в диапазона от 200 до 300 милиона долара беше пропиляна, само за да се погали суетата на някои сановници. Това е един от абсурдните аспекти на нашата западна цивилизация.

Помислете и за друго: кой плаща за всички тези стотици милиони долари, евро, йени или всяка друга хартиена валута? Вие – данъкоплатците. Така че вие, данъкоплатците, имате право да кажете как да се харчат парите ви. Не мислите ли, че е така?

Затова, ние – хората, трябва да спрем тази нахална глупост, която води до деградация или до по-лошо, но струва стотици милиони. Тези пари биха могли да бъдат изразходвани за образование, здравеопазване и други обществени услуги, включително грижи за бежанците, в страните от Г-7 или, като алтернатива, в страни, които ще трябва да бъдат възстановени след разсипването им от войните. Да, войните, които водят страните от Г-7 заради своята алчност и в интерес на собствената им хегемония.

През 2017 г. основното образование за година, да речем – в Африка, струваше около 400 долара на ученик, а за средно образование беше около 650 долара. Предоставянето на достойни медицински, превантивни и лечебни грижи на човек в Бангладеш е около 650 долара на година. Ако приемем, че парите, изразходвани за срещата на върха на Г-7 в Биариц, варират от 250 до 300 милиона, бихте могли да образовате около 550 000 ученици, примерно, в Кения, или да осигурите година на достойна медицинска помощ на около 430 000 жители на Бангладеш. Или с парите от Г-7 би било възможно да се изградят системи за водоснабдяване и канализация за приблизително 2,5 милиона души в развиващите се страни. В тези числа може да има грешка плюс/минус 20%. Но цялостната картина ви е ясна.

Или да видим нещата близо до дома: колко бежанци могат да осигурят в ксенофобска Европа, особено във Франция и Италия? Бежанците, изгонени от техните страни, заради войните, които са предизвикани и се водят от Г-7, заради печалбите на техните оръжейни индустрии. И заради това да доминират в глобалните ресурсни отрасли и в крайна сметка – да вкарат всички хора под един хегемонен, глобализиран покрив. Тяхната крайна цел е да има за всички една култура, една валута и един и същи тип мислене и идеология.

Е, тези бежанци се втурват към Европа: деца без родители, разделени семейства, болни хора, други, умиращи в канавки, или в изградените от тях лагери, изложени на силите на природата. Всъщност, в лагери, които накрая ще бъдат съборени с помощта на булдозери. Но това са човешки същества, които са подложени на страдания от самата Г-7! Така че защо да не използваме парите, похарчени за подобни форуми, имащи за цел да впечатлят заможното население от двете страни на Атлантика, за поне един малък хуманитарен акт. Акт на съвест или каквото е останало от нея, и да се погрижим за бежанците, пресичащи Средиземно море?

*Авторът е научен сътрудник в Центъра за изучаване на глобализацията в Монреал, икономист и геополитически анализатор, преди това е работил за Световната банка.

Copyright © Peter Koenig, 2019

(Със съкращения, превод за “Труд” – Павел Павлов)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.