Бандата за реекспорт на лекарства се разследва за укриване на данъци и пране на пари

От седемте задържани в бандата за реекспорт за лекарства прокуратурата ще поиска постоянен арест за лидера й Амир Мохамед ал Хусаини, съобщиха на пресконференция от държавното обвинение. Останалите са пуснати под парична гаранция от 20 до 50 хил. лв., предаде репортер на "Труд".

Срещу Хусаини, който е фармацевт с майка българка и баща сириец, има още две дела - в софийския районния съд за измама и в спецсъда за данъчно престъпление. В групата няма лекари, но има два известни столични дедесари по думите на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешов.

Обвиненията към бандата са за две престъпления - данъчни и пране на пари.

Групата е събирала лекарства, които да изнася от България, по различни схеми. Реекспортът обаче по принцип не е престъпление. Прокуратурата не разследва износа, а данъчните престъпления и пране на пари, подчерта Гешов.

Трите схеми, по които са се снабдявали с лекарства, се разследват от Изпълнителната агенция по лекарствата и от Изпълнителна агенция "Медицински одит". Прокуратурата чака от НАП експертизи колко точно данъци са укрити, тъй като цените са се променяли всеки ден.

Става дума за 42 фирми, които през миналата година са изнесли лекарства за около 70-80 млн. лв., съобщиха от прокуратурата, без засега да се ангажират с конкретно число.

От ИАЛ и "Медицински одит" ще проверят 30 аптеки и 3 болници, в които има аптеки, от които бандата се е снабдявала. Те са извършили нарушения с това, че са предоставяли лекарства на търговци, а не на крайни клиенти.

Хванати са фалшиви рецептурни книжки, по които са изписвани лекарства за сметка на НЗОК. Здравната каса ще направи проверка дали те са на името на истински или на фалшиви пациенти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право