Банда прехвърляла мигранти в Сърбия и Румъния (обзор)

Босът им - арабин с българско гражданство, е в ареста от 3 месеца за незаконно оръжие

Вземали от 700 до 1200 евро на човек

Разбита е банда, превеждала нелегални мигранти от границата ни с Турция до Сърбия и Румъния. В ареста за 72 часа са задържани шестима от каналджиите. Босът им е в ареста от 3 месеца, научи “Труд” от разследващите. Той е арабин, но получил българско гражданство и сменил името си на Андрей Захариев. Това обаче не попречило на аверите му да продължат с основната си дейност - трафика на хора.

В понеделник под ръководството на спецпрокуратурата агенти на ДАНС и ГДБОП атакували 21 адреса с офиси и жилища на престъпниците във Видин, Кула, Димитровград, Хасково, Севливо, София и Софийска област. Първоначално били арестувани 20 българи и чужденци. 14 от тях били освободени след изтичане на 24-часовата им мярка по Закона за МВР и остават само свидетели.

И шестимата, на които са повдигнати обвинения, са български граждани. Днес прокуратурата ще поиска от спецсъда да им наложи постоянен арест.

Сред задържаните първоначално е имало афганистанци и сирийци, които също са пуснати, казаха разследващите. “Към момента няма данни някой от тях да застрашава националната сигурност. Но това не значи, че не продължава работата в тази насока”, каза наблюдаващият спецпрокурор Евгения Станкова.

Групата е водила нелегалните мигранти от Турция до София, а впоследствие през нашите граници към Сърбия и Румъния. Вземали са от 700 до 1200 евро на човек, обясни Антон Славчев, шеф на Дирекция “Миграция” в ДАНС.

В първите дни на февруари криминалисти арестуваха натурализирания Андрей Захариев, двама негови братя (тримата са родени в Обединените арабски емирства и Ливан) и сърбина с българско гражданство Владица Н. Четиримата заедно с още двама българи бяха задържани, след като се снабдили с оръжие и търсели да купят бронежилетки и експлозиви. При обиските тогава бяха открити два автомата “Калашников” с 200 патрона и пистолет “Макаров” с 8 патрона. Намерени бяха и 23 пакетчета хероин. От групата само сърбинът Владица Н. бе пуснат на свобода срещу 2000 лв. гаранция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право