Съдът в Страсбург: Българското правителство да осигури на прогонените от Войводиново роми жилища

Активни потребители: Салатите са замърсени с нитрати и бактерии Провериха марули и зелен лук

Дракула живял в свищовска резиденция Проф. Николай Овчаров започва разкопки в местността Калето

Министърът на отбраната на Шри Ланка подаде оставка, заради атентатите

БСП внесе оригинала на записа „Ало, Банов съм” в Апелативна специализирана прокуратура

Арестуваха изнудвачи, искали от емигрант 20 хиляди паунда

Премиерът във Варна: Загубихме две години за „Хемус“ заради отчуждителни процедури

Елена Йончева: България се намира в безспорно авторитарно управление

Байдън кандидат за президент на САЩ

Румяна Арнаудова: Доказателствата сочат, че къщата край Сандански е използвана само от Александър Манолев

Хубчев с оставка, Боби отрича

Справедлива оценка за защитените видове Търси се и лоби за регулиране на хищниците

Секретарят на община Чупрене ще изпълнява временно длъжността кмет

Алмодовар и Джармъш в конкуренция за „Златната палма”

Работата по проекта на Стратегията за детето е спряна по разпореждане на премиера Борисов

Бандити ограбиха към 400 000 лв. от кола инкасо (обзор) Защо само двама гардове доставят крупна сума в тъмна доба, питат се криминалисти

Екшънът се разиграл за минута

Въоръжени и маскирани бандити нападнаха охранители с автомобил инкасо и задигнаха чували с пари в софийския квартал “Овча купел 2”. Сумата, възлизаща на 300 000 -400 000 лв., до късно снощи бе уточнявана. Шофьорът на колата на охранителна фирма “АСП” (Асо Пирели) е била ударен в главата с приклада на автомат “Калашников”, а колегата му е удрян с дръжката на пистолет. И двамата са без сериозни наранявания.

Екшънът се разиграл за около една минута в 22,30 ч в сряда. Кадри от охранителна камера, заснела нападението от начало до край, бяха разпространени в интернет. На тях се вижда как автомобилът спира пред сградата на “Дружество за касови услуги” (ДКУ) АД. Това е фирма, създадена от БНБ и четири големи банки за съхранение и доставки на пари и ценни пратки. Инкасо центърът е строго охраняван. Работното му време обаче е само през деня, обясниха експерти пред “Труд”. След затварянето му за “закъснели” има т.нар. клапа – нощен трезор, в който чувалите се пускат и остават там до сутринта, когато помещението се отваря и пратките се разпределят по предназначение.

Единият гард от “АСП” слиза от автомобила и отваря каросерията. В този момент до него спира черен джип, от който изскачат бандитите. Един от тях поваля охранителят на земята и опира дулото на пистолет в главата му. Друг от нападателите отива с насочен автомат при шофьора, изважда го навън и започва да го налага. Третият бандит товари чувалите с пари в джипа.

Сцената наблюдава на камерите гард в сградата, но той няма право да излезе навън и да се намеси. Той само подава сигнал с паник-бутон. Партул на фирма “СОТ 161” пристига за 1 минута и 51 секунди.

Има много нарушения от гардовете на “АСП”, но най-големият въпрос е защо по това време само двама души карат толкова пари, при положение, че фирмата има свои автопатрули, които могат да придружат инкасо автомобила, научи “Труд”.

 

Зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев:

Фирми подценяват предписанията

“Комисия ще извърши проверка в обекта”. Това заяви зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. “Искам да апелирам към охранителните фирми – нека не подценяват предписанията, които служителите от полицията правят при обследванията. Има множество фирми, които неглижират изискванията и се стига до инциденти като този”, каза Арабаджиев. Запитан дали апелът му означава, че има пропуски в охранителната дейност на фирмата за инкасо, той отговори: “Да”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.