Банките платиха 119 млн. лв. на граждани и фирми

Снимка: Архив

Банките платиха общо 119 млн. лв. лихви по депозити на граждани и фирми, показва статистиката на Българската народна банка /БНБ/ към 30 юни.

105 млн. лв. от тях са изплатените доходности по влогове на домакинства, а 13,7 млн. лв. – на компании.

Данните на централната банка показват, че въпреки рекордно ниските лихви, хората предпочитат да си държат парите във финансовите институции. Платените от банките пари по депозити към края на първото полугодие са с 93 млн. по-малко спрямо година по-рано, но това не пречи депозитите в банковата система през периода от април до юни 2017 г. да продължават да се увеличават.

Спестяванията на домакинства нарастват със 172 млн. лв. и вече са 47,5 млрд. лв., а на фирмите с 387 млн. лв. до 21,5 млрд. лв. Средствата в банките на кредитни институции се повишават с 9,8% до 428 млн. лв., отчита още централната банка.

През юни средният лихвен процент по новите левови депозити, предлагани от банките у нас се понижава с 0.39 процентни пункта., до 0.44%, а по тези в евро – с 0.36 пр.п., до 0.30% 2017 г. спрямо година по-рано.

При депозитите договорени в левове той спада с 0.74 пр.п., до 0.67%, а по тези в евро – с 0.65 пр.п., до 0.55%.

Депозитите над 1 млн. лв. към края на март са общо 762 броя, което е с 83 повече спрямо март 2016 г. В тях българите кътат 1,79 млрд. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Разбира се, че хората няма да продължават да разчитат на банките или по-точно да ги хранят с парите си..Лихвите и без това са много ниски, а от края на юли лихвите в първа инвестиционна банка намаляха допълнително около 30 пъти хахахах:) И поради каква причина да ги държим при тях за 2 лв на мес. ли:))) По-добре е да се инвестират в закупуване на къще или имот в злато или ценни метали или да си ги държим в къщи…а имало и други начини, но не да храним една тунеядна група, която не работи, но иска да живее луксозно..Който не работи, не трябва да яде:)

  2. Нормално е хората да продължават да си държат парите в банки. Все пак сме 2017 г., формата в буркан или под юргана е леко поостаряла 🙂 Аз съм клиент на първа инвестиционна, имам и разплащателна и спестовна сметка и съм доволен от условията.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.