Сърбия осъди седем души на 11 г. затвор от Санджак за набиране на бойци за „Ислямска държава“

Любо Ганев за заложената бомба с екипировката на националите: Помогнах да потушим скандала

Пьонтек поведе Полша

Северна Македония огорчи Стоянович

Министър Банов: Функционира системата за подаване на електронни декларации на доставчиците на медийни услуги 

Кметът на Благоевград с почетен знак за принос за дипломатическите отношения между Казахстан и България

Конференция на жените лидери се проведе в София

Ограничението на скоростта по магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора остава до края на септември

Във Варненския „Пирогов“ ще се влиза и през нов вход

Български с медал за доблестна служба от САЩ

Червени съветници в Бургас: При всеки дъжд улиците на Равнец стават плавателни канали

Затварят завод за автомобилни кабели в Търговище, работниците протестират за заплатите си Служителите чакат доплащане за два месеца и заплати за един

Екатерина Захариева облече уникално кимоно с български шевици в Токио

Уволниха прокурорски служител за контакти с подслушван

Барак Обама поздрави Дженифър Лопес за годежа, написа й ръкописно писмо

Банките спечелиха 517 млн. лв. от такси Доходът от лихви на трезорите нарасна до 1,347 млрд. лв.

банка

Депозитите носят 46,88 млн. лв. по-малко

Банките спечелиха 517,8 млн. лв. само от такси и комисионни през първата половина на 2018 г. Приходите от такси на трезорите нарастват със 7,9% до 601 млн. лв., а разходите за такси се повишават с 21% на годишна база и достигат 83,3 млн. лв. В резултат нетният доход от такси и комисиони на банките нараства с 6,1%, пише в анализ на Асоциацията на банките в България. Доходът от такси формира 25,9% от нетния общ оперативен доход на банките, при 28,3% средно за трезорите в ЕС, според данните на Европейския банков орган за първото тримесечие. Оказва се, че структурата на приходите на банките в България не се различава от тази в останалите страни от ЕС.

Към 30 юни приходите на банките от лихви намаляват с 2,6% на годишна база до 1,497 млрд. лв. Разходите за лихви обаче намаляват с много по-бързи темпове. До юни разходите за лихви са 150,1 млн. лв., или с 23,8% по-малко на годишна база. В резултат нетният доход на банките от лихви до края на юни нарастват с 0,6% и достига 1,347 млрд. лв. Оказва се, че печалбата на банките нараства от продължаващото понижение на лихвите по депозитите и кредитите. А доходът, който носят влоговете на гражданите и бизнеса, е с 46,88 млн. лв. по-малък от лихвите по спестяванията в банките за първата половина на 2017 г.

В края на юни 2018 г. административните разходи на банките, към които влизат и разходите за заплати, са с 5,1% по-високи спрямо същия период на 2017 г., като достигат 827 млн. лв. Обемът на лошите кредити обаче намалява до 5,56 млрд. лв., или до 9,44% от общия обем на отпуснатите заеми. Намалението на лошите кредити води до това, че банките правят по-малки разходи за обезценка. За полугодието те са 207 млн. лв., което е спад с 20%. Всичко това води до ръст на печалбата на банките с 21,3% до 801 млн. лв. за периода от януари до юни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.