На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Банките събраха от такси 1,25 млрд. лв.

През 2018 г. банките в страната реализират печалба от 1,678 млрд. лв., което е с 504 млн. лв. повече спрямо предходната година, сочат данните на БНБ.

Възвръщаемостта на капитала надмина 12%

Приходите на трезорите от лихви се увеличиха със 70 млн. лв.

Банките събраха 1,25 млрд. лв. от такси през 2018 г., сочат данните на БНБ. Същевременно разходите на финансовите институции за такси и комисионни са по-малко от 185 млн. лв. А нетният доход на банките от такси нараства със 70 млн. лв. (+7%) и надминава 1 млрд. лв.

Наред с увеличението на печалбата от такси, банките реализират и по-голям доход от лихви, което се дължи на продължаващия спад на лихвите по депозитите и на сериозния ръст на кредитирането. През 2018 г. приходите на банките от лихви са малко повече от 3 млрд. лв., а разходите им за лихви са само 297 млн. лв. Спрямо предходната година приходите от лихви намаляват минимално. Но разходите за лихви се свиват сериозно – със 70 млн. лв., или с близо 20%. И то при положение, че депозитите продължават стабилно да нарастват. Оказва се, че намаляването на лихвите води до увеличение на печалбата на банките като нетният лихвен доход през миналата година нараства с 67,6 млн. лв. (+2,5%).

През 2018 г. банките в страната реализират печалба от 1,678 млрд. лв., което е с 504 млн. лв. повече спрямо предходната година. Увеличението на печалбата (+42,9%) значително изпреварва ръста на активите (+7,9%). В резултат показателите за ефективност на работата на банките се подобряват. За 2018 г. показателя за възвръщаемост на активите (ROA) на банките достига 1,59%. А възвръщаемостта на собствения капитал (ROE) нараства до 12,11%. За предходната година двата показателя бяха съответно 1,2% и 9,32%.

През първото тримесечие на 2019 г. печалбата на банките продължава да нараства и достига 309 млн. лв., което е увеличение с 15,7% на годишна база.

В анализ на БНБ отново посочват рисковете пред банковата система. В периоди на засилено кредитиране е възможно натрупване на рискове, които да се проявят при евентуален бъдещ спад на икономическата активност и/или нарастване на лихвите, посочват от Централната банка. Преобладаващият дял на кредитите с период на първоначално фиксиране на лихвата до една година създава условия едно такова увеличение да бъде пренесено сравнително бързо върху кредитополучателите. Евентуалните негативни ефекти върху способността им да обслужват заемите си и съответно върху качеството на активите на банките биха били по-големи, при продължително запазване на високи темпове на ръст на кредитирането, надхвърлящи растежа на доходите, посочват от БНБ.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Банките са спечелили 3 млрд. лева от лихви, но паричната маса според закона остава неизменна, нали? Е от къде са взели банките тези 3 млрд. лева и как ще ги материализират след като те са виртуални? Разбирате ли, че банките за една година са внесли в икономиката ни 3 млрд. лева инфлация??? За колко години банките ще натрупат два пъти повече пари от тези, които има държавата със закон? Или колко повече са в момента парите, които те са си нарисували виртуално? Разбирате ли, че колкото повече печелят банките в България, толкова по-скъп става живота??? На банките трябва да се забрани със закон да печелят и да вземат лихви.

  2. Това радостна вест ли е или тъжна? Не знам някойя банка по света да има толкова много такси. Вероятно нашите банкери са направили списък на всички възможни такси и са добавили още толкова. Що за такса е например разваляне на банкноте, след като това е хроническа болест на бг търговците (Нямам дребни!)? Такса разглеждане на молба – що за такса е това? Толкова много такси, при положение, че е въпрос на време да изгубиш всичките си спестявания. Въпросът не е „дали“, а „кога“ ще източат банката, без да намерят виновните, разбира се…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.