„Парцелгейт” се развихри в Полша Премиерът си купил имот на шесторно по-ниска цена

След градушката в Горна Оряховица кметът свика кризисния щаб Градоначалникът е разпоредил незабавна проверка на щетите

Атанас Скатов се завърна от Хималаите

Министър Захариева: Германия счита България за важен партньор и за много силна проевропейска държава

Серенай Саръкая и Керем Бурсин се разделиха

КФН: Изплащането на 10 лева обезщетение на наследници на загиналите в катастрофа край Своге е противозаконно

Народът му отпуска края – харчи за курорт, техника и ремонти Увеличаваме разходите си по-бързо от останалите европейци

ЦСКА не се предава, титлата между Разград и „Армията“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 май 2019

Ники Лауда – Майсторът на резките завои

Мей предлага на депутатите да гласуват ново споразумение за Брекзит

Банкноти от 213 държави и територии показа в Горна Оряховица полк. о. з. Петър Станчев Експозицията е подредена в Клуб „Българско войнство” и е посветена на Деня на Българската армия

Общо 390 банкноти от 213 държави и територии е подредил в изложба полк. о. з. Петър Станчев. Експозицията е подредена в Клуб „Българско войнство” в Горна Оряховица и е посветена на Деня на Българската армия.

Изложените банкноти обхващат времевия период от Втората световна война до наши дни. Единствената банкнота от преди този период е един стар съветски червонец от 1937 г. Това е годината на най-тежките репресии, налагани от Сталиновия режим, разказва о. з. полк. Петър Станчев.

Когато започва странното си хоби през 1985 г, той има две цели – да научи двете си дъщери да познават парите и държавите и да се научат да уважават парите на другите. Затова и двете му дъщери днес щедро му се отблагодаряват, като го снабдяват с банкноти от различни места по света, които посещават.

Куриозен факт е, че още в началото на колекционерската му страст, през 90-те години, случайно влиза в един магазин за дрехи „втора употреба”, пробва дреха и в джоба й намира 100 исландски крони. В колекцията му има също 1 паунд от 1956 г.э– военна банкнота на Английската армия. Най-интересни са екзотичните банкноти, издадени от островни държави, които по-често са издавани с туристическа цел. Такива са банкнотите от островите Таити, Мауи, Бора Бора, Раротонга. Полковникът притежава и 9 банкноти с екологична насоченост, издадени, за да напомнят на човечеството, че природата трябва да се пази. Такива са банкнотите от Атлантическия океан, от Антарктида, северните територии,от 5-не най-големи природни паркове в света. Липсва ми само банкнота от Йелоустонския парк, казва Петър Станчев. Най-новата банкнота в колекцията на о.з. полковника е от именно екзотична от 2018 г.

Събира само непрегъвани и неизползвани банкноти. Колкото и странно да звучи, обаче, най-малко банкноти има от Европа.

Всеки, който иска да види интересната колекция „Светът на банкнотите” може да посети Клуб „Българско войнство” в Горна Оряховица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.