Банско в ТОП 10 на най-добрите ски курорти в света

Градчето е по-предпочитано от скиорите пред Аспен

Банско се нареди сред 10-те най-добри ски курорта в света в престижната класация на британското издание "Дейли Мирър". На българското градче е отредена 7-ма позиция и изпреварва Аспен и още два американски курорта.

На първо място е Мерибел във френските Алпи, следван от италианския Червиня, канадския Ревълсток и френския курорт Куршевел.

"Най-добрият ски курорт в България има всичко, което е необходимо за забавляваща почивка на разумни цени. Ще намерите перфектни места за спане на ниски цени. Това е съчетано с разумни разходи за храна. Колкото до ските, очаквайте завладяваща гледка, достатъчно писти, от такива за начинаещи до напреднали. Придвижването с лифта е бързо и можете прекарате повече време в планината", се казва в описанието на Банско.

Изданието отбелязва, че зимният сезон продължава от декември до април и има евтини самолетни полети до двете най-близки летища – в София и в Солун. Трансферът от тях е съответно 2,20 часа и 3 часа, допълва вестникът.

Цената на шестдневна ски карта за възрастни в Банско струва 238 лева /122 евро/ или по-малко от 110 паунда. За сравнение в курорт №1 струва 300 евро (273 паунда), а в Куршевел е 256 евро (233 паунда /.

Банско от години е утвърдена топ дестинация и привлича много чуждестранни туристи у нас. Единственият проблем на курорта е неразрешеният и до днес казус с изграждането на втори кабинков лифт, който да облекчи огромните опашки от чакащи скиори и сноубордисти.

Кметът на Банско Георги Икономов пред „Труд”:

Градът заслужено заема

престижното място в листата

георги икономов

- Г-н Икономов, Банско се нареди на 7-мо място в световна класация на най-добрите ски курорти. С какво Банско е по-привлекателен ски курорт например от Аспен, който е чак на 12-та позиция?

- Това е съвкупност от доста показатели, сред които ски инфраструктура като писти и лифтове, условията на местата за настаняване и изхранване и не на последно място цените, на които се предлагат тези услуги. Банско заслужено взе това престижно място. Курортът се нареди дори пред американските курорти, включително и Аспен. Предполагам, че в сравнение с тях Банско е по-добър с местата за настаняване и изхранване и цените за тези услуги, но като дължина на писти и брой на ски съоръжения не можем да се сравняваме с тях.

- Имаше опити на екологични организации да блокират изграждането на втори лифт в Банско. Докъде стигна казуса? Ще има ли втори лифт и кога?

От много години настояваме да се направи втори лифт в Банско. Някои екоорганизации и сега продължават да блокират проекта. В началото на март трябваше да се даде старт на приемането на плана за Природен парк „Пирин” като беше определено и предварително изпълнение, но еколозите надигнаха вой и сега този план е в съдилищата. Не се знае колко време ще отнеме тази съдебна битка. Това е поредното отлагане на този наболял въпрос за ски курорта.

Както виждате в тези престижни класации на световно ниво никой не поставя въпроса, че изграждането на лифт не е екологично, както казват у нас еколозите. Напротив, навсякъде по света лифтът е най-екологичният транспорт. Дори в много градове в Европа като транспорт се използват лифтове, а не само в ски курортите. Имаме още какво да направим в Банско по отношение на ски инфраструктурата. Единствено по този показател изоставаме от останалите световни зимни курорти.

- Колко скиори посещават Банско годишно?

- През 2016 г. над 800 000 души са посетили Банско. От тях една четвърт са през лятото, а останалите са през зимния сезон. Две трети от посетителите през зимата са чужденци. Те много добре оценяват Банско като курорт и това се потвърждава от факта, че за пореден път признанието дойде от чуждестранна класация и медия, а не от българи.

- Кога се открива ски сезонът тази година?

- Традиционно сезонът се открива втората събота от декември. Както всяка година, така и през тази очакваме много чужденци скиори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България