Банско иска 2 милиона лева финансова помощ от правителството

Община Банско е в тежко финансово състояние, правим анализ на загубите заради карантината и пандемията и се надяваме на помощ от правителството, поне два милиона лева да ни отпуснат. Това каза на специален брифинг кметът на курортния град Иван Кадев. Той заяви, че бизнеса и туризма буквално са спряли да работят по време на извънредното положение, което е довело до големи загуби. Безработицата през април е стигнала  до 18%. Бизнесът е замрял напълно, а в същото време браншовиците очакват помощ от общината.

23 процента по-малко туристически данък е влязъл в общината, 13% са намалели собствените приходи, а в същото време общината е наследила и дълг от 8 милиона лева.

„По време на карантината изхранвахме полицията, на която благодарим . Хранихме и 300 души социално слаби, които изпаднаха в тежко положение.

Икономически градът се задъхва, каза още кметът Иван Кадев. И пак повтори, че очаква от правителството помощ.  Иначе общината е направила каквото може-разсрочила е плащанията за битовите такси и смет с 5% отстъпка до края на юни. Освободили са бизнеса от тротоарно право да плащат, както и са махнали таксите за детски градини.

Банско спази строго наложената 14-дневна изолация и карантина на града, която ни опази от коронавируса, сега града е чист, но ни трябват средства за чистотата и други дейности, каза още кмета.

Летният сезон ще бъде съвсем скромен, ще има само джаз фестивал, операфест и някои други събития, но с променена концепция и организация.

Вероятно едва двайсетина хотела ще работят това лято. Повечето ще останат затворени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България