Банско осъмна под пълна карантина, изнасят се последните чужденци

Банско осъмна под пълна блокада и карантина. И така за две седмици. Засега има привидно спокойствие, улиците са празни, хората общуват чрез фейсбук и по телефона.

Не така е обаче на КПП-тата , които блокираха града от три страни. Там са струпани полиция, здрави работници, служители по дезинфекцията. От двете страни на барикадата има колони от коли-едни напъват да излизат, други да влизат.

Контролът е строг. Общината в Банско от вчера работи денонощно, там заседава общинския кризисен щаб. Сега се опитват да урегулират доставките в блокирания град.

До тази вечер банскалии имат право да се завърнат по домовете. А за англичаните се обяви,че се прави само един организиран превоз от курорта към летището ,повече няма да има. Някои обаче ще останат в Банско под пълна карантина. По улиците вече се движи жандармерия, която следи да се изпълнява карантината и изолацията. Ако има някой навън се пита къде и защо е тръгнал.

На постовете се мери температура, проверяват се лични карти.

Проблем се оказа,че много от блокираните хора са от близките градове и села, които до вчера са работели по хотели и заведения. И понеже не мога да напуснат, се забелязва тенденция да се опитват като партизани да минават през поля и гори.

Този каналджийски метод обаче ще бъде пресечен, увериха властите. Засега щаба уверява,че няма проблем с доставките в хранителните магазини.

Хората са активни в социалната мрежа, жителите на Банско насочиха гнева си за станалото към ски зоната, която според тях е трябвало да затвори поне десет дни по-рано.

В мрежата местните казват, че сигурно има стотици заразени, защото знаят,че са общували с много чужденци, работници от ски зоната. Пишат,че не се страхуват,но са ядосани ,че чужденците са внесли вируса,защото туроператорите не са спряли навреме чартърните полети. Вообще настроенията са различни и полюсни, но са категорични,че в беда сами ще се оправят и помагат.

Сигнализират, че в аптеките няма маски,ръкавици и дезинфектанти.

В Банско няма болница, има само един медицински център, в който петимата работещи лекари също нямат защитни облекла. Но са получили уверение,че ще им доставят. Ако има тежко болни, то те ще се извозват към болниците в Разлог и Благоевград.

Коментари

Задължително поле