Банско развя 20-метрово знаме за Сани Жекова (ОБЗОР)

Жекова: Успех е не да победя, а да запазим хората

Ден след триумфа на Радослав Янков България отново ликува в Банско!

Александра Жекова също взриви курорта с победа, макар и в малкия финал на сноубордкроса. Родната звезда кара страхотно в експерименталната дисциплина спринткрос и заслужи куп похвали от именити съпернички, сред които четирикратната световна шампионка Линдзи Джакобелис (САЩ) и кошмара си от Сочи 2014 Микела Мойоли (Италия). Това обаче се случи в битка за местата от 7-о до 12-о, тъй като в полуфинала Жекова за съжаление остана едва пета.

Публиката, която бе изпълнила до краен предел трибуната на Бъндерешка поляна, изобщо не се натъжи от този факт и поздрави любимката си с огромен български флаг, дълъг поне 20 метра. След финала Сани призна, че е имала проблеми, които са й попречили да се изяви по най-добрия начин пред родните фенове.

“Карах много добре, но допуснах грешка на последния скок, който не ми пасваше - заяви Жекова. - Вчера получих проблем с един от мускулите на гърба, туширахме го, но бях доста притеснена. Не бях в добра физическа форма. Важното е, че успяха да ми помогнат и се получи добро състезание.”

Невероятната подкрепа помогна на Жекова бързо да преглътне разочарованието от класирането си.

“За мен от известно време успехът се крие в нещо друго - нематериално изражение във формата на златен медал - призна Сани. - Успехът е да запалим повече хора по спорта и здравето. Да ги изкараме в планината. В крайна сметка да бъдем по-здрави.”

В края на състезанието времето над Бъндеришка поляна се влоши, но зрителите останаха докрай. Имаше защо - финалите предложиха истинско шоу. Бел Брокхоф (Австралия), която победи Жекова в серията и полуфинала, нанесе тежък удар по самочувствието на доминаторката в дисциплината през последните години Ева Самкова (Чехия). Трета остана Клое Треспьош (Франция).

03-4

При мъжете пък се разрази истински екшън, а Алесандро Хемерле (Италия) и Пиер Волтие (Франция) налетяха едновременно на финала, като фотофинишът отреди победата на австриеца. Трето място зае Баптист Брошу (Канада).

“Тук е невероятно - призна Хемерле след финала. - Аз съм от Монтафон, където всяка година организираме Световна купа. Винаги ще кажа, че родното ми място е любимо, но бих поставил Банско веднага след него.”

Двамата победители обаче не бяха очаровани от въвеждането на експерименталната дисциплина. За разлика от обичайните по-дълги трасета, които включват множество завои, пистата за спринткрос е права и се преминава за около 20 секунди, а единствените препятствия са няколко скока.

“Наясно сме, че нашият спорт трябва да се развива, но не съм сигурен, че това е стъпка в правилната посока - призна Хемерле. - Може би тази дисциплина има някакво бъдеще, но на мен ми се струва странно. Не съм много съгласен с това, но ако го въведат, ще трябва да го приема.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт